Çocukluk çağı enfeksiyona bağlı olmayan üveit tanısı almış hastalarda demografik ve klinik özelliklerin değerlendirilmesi ve tedaviye yanıtın belirlenmesi
Evaluation of demographic and clinical properties and determination of treatment response in patients with uveitis diagnosis not connected to childhood infection.
  1. Tez No: 613549
  2. Yazar: FADİME ZEYNEP DEMİRCİOĞLU TANIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL SÖZERİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Üveit, Juvenil idiopatik artrit, biyolojik tedavi, Uveitis, Juvenile idiopathic arthritis, biological treatment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Üveitlere genellikle çocukların kendini ifade etme zorluğundan dolayı geç tanı konulmaktadır. Erken tanı ve tedavinin amacı göz içi inflamasyonunu en aza indirmek ve görme kaybına neden olan komplikasyonlardan kaçınmaktır. Kliniğimizde takip edilen çoğunluğu juvenil idiopatik artritten oluşan enfeksiyon ilişkisiz üveit tanısı almış hastalarda altta yatan primer tanının belirlenmesi ve tedavi yanıtının değerlendirilmesi ile literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya 18 yaş altı enfeksiyon ilişkisiz üveit tanısı ile en az 6 ay takip edilen 83 hasta dahil edildi. Hastalara ait veriler izlem ve göz polikliniği dosyalarından geriye dönük olarak tarandı. Son biyomikroskopik muayenelerine göre hastaların son durumları remisyon, inaktif dönem ve nonremisyon olarak raporlandı. Hastalar juvenile idiopatik artrit ve diğer olarak iki gruba ayrılarak karşılaştırmalar yapıldı. Bulgular: Juvenil idiopatik artrit hastalarında üveit tanı yaşı ortalama 9 yaş olup diğer gruba göre anlamlı olarak düşük bulundu. Juvenil idiopatik artritte en sık anterior segment tutulumunun saptanması diğer sistemik hastalıklarla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Juvenil idiopatik artrit hastalığı modifiye eden antiromatizmal ilaç tedavisi ile (p:0,002); diğer grupta ise biyolojik tedavi ile (p:0,001) atak kontrolünün (inaktif dönem) daha anlamlı sağlandığı görüldü. Sonuç: Literatürle uyumlu olarak çalışmadaki hastalarda en sık sistemik hastalık juvenil idiopatik artrit; juvenil idiopatik artritte en sık göz tutulumu ise anterior segment saptanmış olup göz tutulumunun nerde olduğunun altta yatan sistemik hastalığın belirlenmesinde faydalı olabileceği düşünülmüştür. Tek bir merkezde tek hekim tarafından hastaların takip edilmesi de juvenil idiopatik artrit hastalarında diğerlerine göre daha erken yaşta tanı almasını sağladığı görülmüştür. Üveiti olan çocukların tedavisinde topikal tedavinin yetersizliği durumunda sistemik tedavinin yönetiminde çocuk romatologlarının rolünün büyük olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Uveitis is usually diagnosed late due to the difficulty of expressing children. The aim of early diagnosis and treatment is to minimize intraokular inflammation ant to avoid complications that cause visual loss. The aim of this study is to determine the underlying primary diagnosis in patients diagnosed with infection-unrelated uveitis, mostly juvenil idiopathic arthritis and to contribute to the literature. Material and Methods: 83 patients under 18 years of age who were followed for at least 6 months with the diagnosis of infection-unrelated uveitis were included in this study. The data of the patients from the follow-up and opthalmology clinic files were collected retrospectively. According to the latest biomicroscopic examinations, the final status of the patients was reported as remission, inactive period and nonremission. The patients were divided into two groups as juvenil idiopathic arthritis and the other groups and comparisons were made. Results: The mean age at diagnosis of uveitis in juvenil idiopathic arthritis patients was 9 years and it was significantly lower than the other groups. The most common anterior segment involvement in juvenil idiopathic arthritis was statistically significant when compared with other systemic dieases. Diease-modifying antirheumatic drug treatment was found to be more significant in controlling the attacks (inactive period) in the juvenil idiopathic arthritis group (p:0,002) whereas biological treatment was more significant in the other group (p:0,001). Conclusion: The most common systemic disease is juvenil idiopathic arthritis in accordance with the literature. The most common eye involvement in juvenil idiopathic arthritis was anterior anterior segment and the eye involvement segment is useful in identifying systemic disease. Follow-up of patients by a single physician in a single center has also been shown to enable the diagnosis of juvenil idiopathic arthritis patients earlier than others. İn case of insufficient topical treatment, pediacric rheumatologists have a great role in the management of systemic treatment of children with uveitis.