Subakromial sıkışma sendromunun tedavisinde kinezyo bantlamanın etkinliği
Efficacy of kinesio taping in shoulder subacromial impingement syndrome
  1. Tez No: 613571
  2. Yazar: NEŞE GÜREL KANDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TACİSER KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kinezyo Bantlama, Subakromial Sıkışma Sendromu, Sham Bantlama, Kinesio Taping, Subacromial Impingement Syndrome, Sham Taping
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı; Subakromial sıkışma sendromunun (SSS) tedavisinde kullanılan kinezyo bantlamayı, sham bantlama ile karşılaştırarak, eklem hareket açıklığı, istirahat, aktivite ve gece süresince olan ağrı şiddeti, özürlülük ve anksiyete düzeyleri üzerine etkisini araştırmaktır. Materyal ve Metod: Çalışmamız etik kurul onayını takiben 18-70 yaş arasında subakromial sıkışma sendromu tanısı almış 50 hasta üzerinde yapıldı. Dahil edilme ve dışlama kriterleri göz önüne alınarak zarf yöntemiyle hastalar iki gruba randomize edildi. Kinezyo bantlama (KB) grubuna 25, sham bantlama (SB) grubuna 25 hasta dahil edilmiştir. Birinci gruba kinezyo bantlama uygulandı ve ev egzersiz programı verildi. İkinci gruba ise sham bantlama uygulandı ve aynı ev egzersiz programı verildi. Katılımcılara 6 hafta boyunca haftada bir kez kinezyo bantlama uygulandı. Hastalara 6 hafta boyunca toplam 6 kez kinezyo bantlama uygulandı. Her bantlamadan sonra kinezyo bant 5 gün süreyle ciltte kaldı ve sonrasında cildi dinlendirmek için 2 gün ara verildi. Ağrı, özürlülük, sağlık durumu ve anksiyete sırası ile vizüel analog skala (VAS),“omuz ağrı ve özürlülük indeksi (SPADI)”, Nottingham Sağlık Profili (NSP) ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ile ölçüldü. Eklem hareket açıklığı (EHA) gonyometrik olarak değerlendirildi. Tüm katılımcıların değerlendirmeleri 0, 3, 6 ve 10. hafta sonunda olmak üzere toplamda 4 kez yapıldı. Bulgular: Başlangıçta demografik veriler ve sonuç ölçüm parametreleri açısından gruplar arasında fark yoktu. KB grubunda 24, SB grubunda ise 23 hasta çalışmayı tamamlamıştır. Her iki grupta VAS istirahat, VAS aktivite, VAS gece, SPADİ, BAÖ ve NSP 1. bölümün ağrı ve fiziksel aktivite alt gruplarında ve NSP 2. Bölüm skorlarında anlamlı azalma saptanmıştır. Bu parametlerdeki iyileşme açısından iki grup arasında fark saptanmadı. Sadece ağrısız fleksiyon açıklığındaki iyileşme KB grubunda anlamlıydı, SB grubunda anlamlı iyileşme saptanmadı. Diğer EHA'larda her iki grupta da anlamlı iyileşme saptandı ve iki grup arasında fark saptanmadı. Sonuç: Subakromial sıkışma sendromunda kullanılan kinezyo bantlama; ağrısız fleksiyon açısındaki anlamlı değişimi dışında sham bantlamadan üstün bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of our study is to compare the effects of kinesio taping (KT) and sham taping (ST) used in treatment of subacromial impingement syndrome (SIS) by their effect on range of motion; pain level at rest, during activity and night; disability; and level of anxiety. Material and method: Following ethical committee approval, our study was made on 50 patients who were diagnosed with SIS and aged between 18-70. Patients were randomised by envelope method in two groups considering inclusion and exclusion criteria. 25 patients were included in KT group and 25 included in ST group. KT was applied and home exercises were given to the first group. ST was applied and same home exercises given to the second group. Taping was applied to the participants once weekly for 6 weeks. The tape stayed on skin for 5 days after taping and 2 days were spaced to rest the skin. Pain, disability, and state of health and anxiety were evaluated by Visual Analog Scale (VAS), Shoulder Pain and Disability Index (SPADI), Nottingham Health Profile (NHP), Beck Anxiety Inventory (BAI) respectively. Range of motion (ROM) was measured goniometrically. All participants were evaluated a total of 4 times on weeks 0, 3, 6, 10. Findings: Initially, there were no differences between the groups in terms of demographic data and outcome measurement parameters. 24 patients in KT group and 23 patients in ST group completed the intervention. Significant decreases were determined in VAS rest, VAS activity, VAS night, SPADI, BAI, scores of pain and physical activity subgroups of 1st section of NHP and scores of 2nd section NHP in both groups. No difference was determined between two groups in terms of improvement in these parameters except more improvement in pain-free range of flexion in KT group. Significant improvements were determined in other ROMS in both groups and no difference in terms of improvement was determined between the groups. Conclusion: Kinesio taping was not found to be superior to sham taping used in subacromial impingement syndrome except from significant change in pain-free flexion angle.