Dekompanse sirozlu hastalarda periostin düzeyi ile özefagus varis oluşumu arasındaki ilişki
The relationship between periostin level and esophagus varices development in patients with decompansed cirrhosis
- Tez No: 613572
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÜNEY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Dekompanse karaciğer sirozu, fibrozis, periostin, özefagus varisi, Decompensated liver cirrhosis, fibrosis, periostin, esophageal varices
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç:Özefagus varisleri, dekompanse karaciğer sirozu hastalarında hastalığın şiddeti ile ilişkili olarak ortaya çıkan ve hayatı tehdit eden bir komplikasyondur. Bu çalışmada, dekompanse siroz hastalarında özefagus varis gelişimi ile serum periostin düzeyi arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem:Bu çalışmaya dekompanse karaciğer sirozu tanısı olan veüst GIS endoskopisi yapılan 18-70 yaş aralığında79 hasta dahiledildi. Hastaların serum periostin düzeyi ile özefagus varis gelişimi arasındaki ilişki incelendi.Özefagus varisi olan hastalar, varis evrelerine göre evre I, II ve III şeklinde üç gruba ayrılıp grupların periostin seviyeleri karşılaştırıldı. Bulgular:Hastaların 43'ü (%54,4) kadın, 36'sı (%45,6) erkekti ve yaş medyan değeri62 (20-70) olarak hesaplandı. Endoskopi sonuçlarına göre hastaların 60'ında (%75,9) özefagus varisi mevcuttu (evre I; n=16, evre II; n=23, evre III; n=21).Özefagus varisi olan grubun serum periostin düzeyi, varisi olmayan gruptan daha yüksek bulunmasına rağmen, aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,222). Özefagus varisi olan hastalar varis evrelerine görekarşılaştırıldığında, gruplar arasında periostin seviyeleri açısından anlamlı fark yoktu (p=0,480). Korelasyon analizinde, periostin ile CHILD skoru (r=0,307, p=0,006), GPR (r=0,279, p=0,013), APRI (r=0,283, p=0,011), FIB-4 skoru (r=0,286 p=0,011) ve INR değeri (r=0,235, p=0,037) arasında pozitif korelasyon, P2/MS skoru (r=-0,275, p=0,014), trombosit (r=-0,282, p=0,012) ve albumin (r=0,356, p=0,001) arasında negatif korelasyon tespit edildi. Sonuç:Serum periostin düzeyi ile özefagus varisi varlığı ve varis evreleri arasında anlamlı ilişki bulunamadı. Periostin ile birçok prognostik belirteç arasında korelasyon bulunması, periostinin siroz hastalarında potansiyel bir prognostik belirteç olabileceğini düşündürdü.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP BETWEEN PERIOSTIN LEVEL AND ESOPHAGUS VARICES DEVELOPMENT IN PATIENTS WITH DECOMPANSED CIRRHOSIS ABSTRACT Aim:Esophageal varices are a life-threatening complication of decompensated liver cirrhosis which is associated with the severity of the disease. The aim of this study was to investigate the relationship between esophageal varices development and serum periostin levels in decompensated cirrhosis patients. Materials and Methods:This study included 79 decompensated liver cirrhosis patients, aged 18-70 years, who underwent upper GIS endoscopy. The relationship between serum periostin levels and esophageal varices development was investigated. The patients with esophageal varices were divided into three groups according to the grades of varices asgrade I, II and III and periostin levels of the groups were compared. Results:43 (54.4%) of the patients were female and 36 (45.6%) were male and the median age was 62 (20-70) years. According to the endoscopy results, 60 (75.9%) patients had esophageal varices (stageI; n=16, stage II; n=23, stage III; n=21). Although serum periostin level was higher in the group with esophageal varicesthan the group without varices, the difference was not statistically significant (p= 0.222). When the patients with esophageal varices were compared according to the variceal grade, there was no significant difference between the groups in terms of periostin levels (p=0.480). In the correlation analysis,it was found that there were statistically significant positive correlations between periostin level and CHILD score (r=0.307, p=0.006), GPR (r=0.279, p=0.013), APRI (r=0.283, p=0.011), FIB-4 score (r=0.286 p=0.011) ) and INR value (r=0.235, p=0.037),and negative correlations between periostin level and P2/MS score (r=-0.275, p=0.014), platelet (r=-0.282, p=0.012) and albumin (r=0.356, p=0.001). Conclusion:There was no significant relationship between serum periostin levels and the presence and thegrade of esophageal varices. The correlation between periostin and other prognostic markers suggested that periostin might be a potential prognostic marker in cirrhosis patients.