Biyopolitik analiz: Devlet, güvenlik ve Suriyelilerin geleceği meselesi
Biopolitic analysis: State, security and the future of Syrian refugees
- Tez No: 613585
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE YAPRAK CİVELEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suriyeliler, Biyopolitika, Güvenlik, Göç, Syrians, Biopolitics, Security, Migration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Suriye'nin içinde bulunduğu savaş ve kargaşa ortamı halen devam ederken yerinden edilen Suriyelilere karşı Türkiye'nin olayların hemen akabinde sergilediği misafir yaklaşımı zamanla yerini politik ve sosyal tedbirlere bırakmıştır. Her ne kadar Türk Devleti olarak insani kaygılarla açık kapı politikası izlenmiş olsa da yıllar süren süreçte çeşitli alternatifler üretilerek Suriyelilerin entegrasyonuna yönelik çareler aranmaya başlanmıştır. Bu çalışmada öncelikle Suriyelilerin Türkiye'ye gelişleri ve Türkiye'deki genel durumları anlatılmıştır. Devamında Suriyelilerin Türkiye'ye etkisi toplumsal, siyasi, ekonomik, sosyal hizmetler ve güvenlik bağlamında değerlendirilmiştir. Ayrıca çalışmada Türkiye'de bulunan kayıtlı Suriyeli sayısı resmi verilere göre araştırılmış, hukuki statüleri, uygulama ve teoride sahip oldukları hak ve yükümlülüklere değinilmiş, Türkiye'nin Suriyelilere yönelik politikası, uluslararası ve ulusal mevzuat ile Michel Foucault'un biyopolitika kavramı üzerinden ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümünde Suriyelilerin karşılaştıkları problemler ve hükümete yapılan eleştirileri incelenerek Suriyelilerin Türkiye üzerindeki etkilerine değinilmiş, Türkiye'nin Suriyelilere yönelik alması gereken tedbirler ile kısa ve uzun vadeli politikaları hayata geçirmesinin kaçınılmaz olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
As the warfare and chaos in which Syria is in stil-continuing, the attitude of Turkey to Syrians as a guest immediately afterwards, give its place to political and social precautions in time. Despite the fact that the Turkish State fallow the open-door policy in a humanistic manner, it is looked for alternative options to integration of Syrians in years, in this thesis study, first of alli the arrival of Syrians and their general situation in Turkey is told. In continuation, the affect of Syrians to Turkey is evaluated in the context of social, economic, political, security and the basic services. Moreover; the number of registered Syrians in Turkey is searched from the official data. Their legal status, rights and obligations in teorics and implementation are mentioned. The Syrian Refugee Politics of The State of the Republic of Turkey is studied through the national and international legislation and the Biopolitic concept of Michel FOUCAULT. In the final section of the thesis, by analyzing the problems of Syrian Refugees encountered and their critiques to the Government, the affect of Syrians on Turkey is mentioned and it is emphasized that by protecting the current national balance it is an obligation to put a short and long term micro and macro Syrian politic in practice.