Türk siyasi tarihinde Prof. Dr. Necmettin Erbakan
Prof. Dr. Necmettin Erbakan in the Turkish political history
  1. Tez No: 613604
  2. Yazar: MEHMET ALİ KOÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset Bilimi, Necmettin Erbakan, Denk Bütçe, Havuz Sistemi, Political Science, Necmettin Erbakan, Equivalent Budget, Pool System
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Siyasi yapı, ülkelerin yönetimlerine şekil veren etkenlerden birisidir. Bu yapı içerisinde yer alan bireyler toplumun tercihi ile farklı görevlerde bulunabilmektedir. Türkiye'de bu bireylerden birisi de Prof. Dr. Necmettin Erbakan'dır. Akademik başarıları ve akademisyen görevleri sonrasında siyasi yaşama atılan Erbakan, farklı dönemlerde çeşitli siyasi parti kuruculuğunda rol oynamış ve ülke yönetiminde bulunmuştur. 19. Yüzyılın ikinci yarısında hem akademik yaşamındaki Leopard Tank projesi ile hem de siyasi yaşamında ortaya koyduğu başarılı projeler ile adından birçok kez söz ettirmiştir. Başbakanlık görevini yürüttüğü sırada Türkiye tarihinde ilk kez havuz sistemi olarak bilinen yapıyı uygulamaya koyan Erbakan, yine Türk hükümetler tarihinde ilk kez gerçekleştirilen denk bütçe ile ekonomik yönden açık vermemiştir. Erbakan, girdiği bir çok seçimde sandıktan galip olarak çıkmasına karşın çok kısa bir süre başbakanlık görevini yürütebilmiştir. Görevi sırasında askeri kanattan gelen baskılar Erbakan'ın başbakanlık görevini bırakmasına neden olmuştur. Son derece nitelikli ve kariyer sahibi olan bir insanın, layık olduğu makamlarda yeterli süre görev yapamamış olması incelenmesi gereken bir konu olarak görülmüştür. Bu çalışmanın birinci bölümünde; doğumundan akademik yaşamına kadar Erbakan'ın hayatı, ikinci bölümünde 1969-1974 yılları arasındaki siyasi faaliyetleri, üçüncü bölümünde 1974-1980 yılları arasındaki siyasi faaliyetleri ve dördüncü bölümünde 1987-1997 yılları arasındaki siyasi faaliyetlerine yer verilmiştir. Çalışmanın beşinci bölümünde ise Erbakan'ın Başbakanlık görevinden istifa etmesi sonrası siyasi faaliyetlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Political structure is one of the factors shaping the governments of the countries. Individuals in this structure can perform different tasks with the choice of the society. One of these individuals in Turkey is Prof. Dr. Necmettin Erbakan. After his academic achievements and academic duties, Erbakan was involved in the founding of various political parties in different periods and was in the administration of the country. In the second half of the century 19th, he has been mentioned many times both with the Leopard Tank project in his academic life and with the successful projects he has put forward in his political life. Erbakan implemented the structure known as“pool system”for the first time in the history of Turkey and again Turkish governments did not provide an economic deficit with the equivalent budget realized for the first time in their history during his tenure as prime minister, Erbakan was able to serve as prime minister for a very short time although he won the many elections. During his tenure, pressure from the military wing caused Erbakan to resign as prime minister. The fact that a person who is highly qualified and has a career has not been able to serve enough time in the positions he is worthy of has been seen as a subject that needs to be examined. In the first part of this study; Erbakan's life from his birth to his academic life (1926-1969), in the second part his political activities between 1969-1974, in the third part his political activities between 1974-1980 and in the fourth part his political activities between 1987-1997 are included. In the fifth part of this study, the political activities of Erbakan after his resignation from the Prime Ministry were mentioned.