The integration of Syrian refugees: An analysis specific to the municipalities of Istanbul
Suriyeli mültecilerin uyumu: İstanbul belediyeleri özelinde inceleme
- Tez No: 613625
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE TEK TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, mülteci, kent mültecileri, uyum, yerel yönetimler, Immigration, refugee, urban refugees, integration, local authorities
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
2011 yılı ile birlikte Suriye'de başlayan iç savaş, milyonlarca incanın yerinden edilmesine neden olmuştur. 1940'lı yıllardan beri en büyük kitlesel insanî hareketlilik olarak bu göç rüzgârı pek çok ülkeyi etkisi altına almıştır. Bu rüzgârdan en fazla etkilenen ülke de Suriye ile sınır komşusu olan Türkiye'dir. Türkiye'de ise 81 il içinde İstanbul, en fazla mülteciye“yaşam alanı”olan“il”olarak ön plana çıkmıştır. Bu durum, yarım milyonu aşan mülteci nüfusuyla başta İstanbul'daki yerel yönetimler (belediyeler) olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarını taşımakta zorlandıkları pek çok yükle karşı karşıya getirmiştir. Ülkedeki mülteci nüfusunun büyük bölümünün kent merkezlerinde yaşaması“kent mültecileri”ve“uyum”kavramlarını da beraberinde gündeme getirmiştir. Bu süreç, kimlik ve aidiyetlerin“bir aradalığı”nı da artırdığı için toplumlar arası karşılıklı hoşgörü, anlayış, empati değerleriyle birlikte sürdürülebilir bir entegrasyonu ve merkezi bir göç politikasını zorunlu kılmaktadır. Bu zorunluluk, barındırdığı mülteci nüfus yoğunluğu sebebiyle özellikle İstanbul yerel yönetimlerinden olan belediyeler için her geçen gün daha fazla ihtiyaç hâline gelmektedir. Bu tezde, on binlerce Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan yerel yönetimlerin; konuyla ilgili yetki ve sorumlulukları, mevcut durumdan kaynaklı karşılaştıkları zorluklara nasıl çözümler ürettikleri, Suriyeli mültecilerin uyumuna ilişkin neler yaptıkları ve bu sürecin daha iyi nasıl yönetileceğiyle ilgili önerileri İstanbul ilçe belediyeleri üzerinden ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırmada bu uyum sürecinin sağlanmasında İstanbul'daki 39 ilçe belediyesinden 10'un uygulama ve politikaları, sürece dâhil olmuş yetkililer ile yapılmış yarı yapılandırılmış mülakatlarla incelenmiştir. Sürecin yönetilmesinde yerel yönetimlerin rolü İstanbul özelinde incelenmiştirYapılan araştırmayla elde edilen bulgularda belediyelerin Suriyeli mültecilere yönelik gerçekleştirdikleri hizmetlerin sunumu sürecinde yasal, finansal ve hukuksal pek çok engelle karşılaştıkları sonucuna ulaşılmış ve bu sonuçlar“yasal mevzuattan kaynaklı sınırlar”,“finansman yetersizliği”,“personel eksikliği”,“teknik altı yapı engeli”,“hizmet talep ve sunumlarındaki farklılık”ve“sivil toplum örgütleriyle koordinasyon”başlıklarıyla sınıflandırılmıştır. Araştırma bulgularına göre Suriyeli mültecilerin uyumunun sağlanması konusunda yerel yönetimlere önemli görevler düştüğü söylenebilir. Bu sürecin sistemli bir biçimde yürütülebilmesinde de merkezi idarenin göç politikasını belirgin hale getirerek yerel yönetimleri güçlendirecek yetki alanları tanımlaması ihtiyaçtır. Araştırma bulgularının yaşanan Suriyeli göçünün İstanbul yerel yönetimlerinden belediyeler üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılması ve göçün planlı yönetilmesi çabalarına ışık tutabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The outbreak of Syrian Civil War in 2011 has displaced millions of people. This immigration activity, which has been the widest refugee outflow since 1940s, has affected many countries. Sharing a border with Syria, Turkey has been the most affected country by the flow. Additionally, Istanbul has been distinguished amongst the 81 provinces of Turkey as the“province”that has become the“living space”for the largest refugee population. This thesis aims to reveal the authority and responsibilities of local authorities who host tens of thousands of Syrian refugees; how they resolve the problems that result from the current situation, what they do concerning the integration of Syrian refugees, as well as their suggestions on ways to handle this situation in a better way taking Istanbul county municipalities as the basis. The practice and policies of the 10 of the 39 district municipalities in Istanbul have been analyzed by interviewing the partaking authorities. The role of the local administration in Istanbul regarding the management of the process has been investigated. The findings obtained by the research show that municipalities experience many legal, financial and juridical obstacles during the delivery of the services they provide regarding Syrian refugees and these obstacles have been classified as“limits resulting from legal legislations”,“insufficient financing”,“lack of staff”,“technical infrastructure obstacle”,“discrepancy between service demand and delivery”and“coordination with non-governmental organizations”. Based on research findings, it can be argued that local authorities play an important role in realizing the integration of Syrian refugees. In addition, for this process to be conducted systematically, it is necessary that scopes of authority are defined which will empower the local authorities by making the immigration policy of central administration clearer. It is believed that the research findings can help the reader attain a better understanding of the effects of the current Syrian immigration on the municipalities, a part of İstanbul local authorities, offer insight into planned immigration management efforts.