Medikal turizmi sektöründe insan kaynakları envanteri: Aydın ilindeki özel sağlık kuruluşlarında bir araştırma
Human resources inventory in medical tourism sector: A research in private health organizations in Aydın
  1. Tez No: 613702
  2. Yazar: BURCU İYEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ÖZLEM GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Medikal Turizmi, Sağlık Turizmi, İnsan Kaynakları Envanteri, İnsan Kaynakları Yönetimi, Tourism, Medical Tourism, Health Tourism, Human Resources Inventory, Human Resources Management
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Post-endüstriyel dönüşüm süreci ile birlikte bireyler sağlık hizmetlerini daha hızlı, kaliteli, ucuz ve turizm faaliyetlerinden faydalanarak alma eğilimi içindedir. Bu bağlamda sağlık turizmi, bireylerin bedensel ve ruhsal sağlıklarını korumak amacıyla bulundukları yerden başka bir yere gerçekleştirdikleri organize edilmiş seyahatler şeklinde tanımlanabilmektedir. İnsan kaynakları yönetimi ise işletme ile çalışanlar arasındaki süreçleri etkileyen önemli yönetsel kararlardan oluşmaktadır. Bu noktada işletmelerin hedeflerine ulaşabilmesi adına ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yönetmesi, hizmetlerinde etkinlik ve verimliliği artırmada önemli faktördür. Bu çalışma sağlık turizmi sektöründe hizmet veren sağlık işletmelerinde insan kaynakları envanterini Aydın ili üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. İnsan kaynakları envanteri ile işletmelerde mevcut iş görenlerin sahip oldukları ve olmaları gereken yetkinlik, beceri ve donanımlar ortaya konulmuştur. Ayrıca çalışmada, Aydın ilinin tercih edilmesinin temel nedeni 2019 Ekim son verilerine göre ülkemizde uluslararası sağlık turizmi yetki belgesine sahip toplam 810 sağlık kuruluşundan 1 kamu 20 özel olmak üzere 21 sağlık kuruluşu Aydın ilinde yer almaktadır. Aydın ili sağlık turizmi açısından potansiyeli olan bir ildir. Bu doğrultuda çalışmada, sağlık turizminin tanımı ve kapsamı, sağlık turizmi çeşitleri, Türkiye'de ve Dünyada sağlık turizmi, sağlık turizminde insan kaynakları yönetimi süreci hakkında ayrıntılı bilgilere yer verilmektedir. Çalışma kapsamında Aydın ilindeki uluslararası sağlık turizmi yetki belgesine sahip kamu ve özel sağlık kuruluşlarında insan kaynakları envanteri incelenmiştir. Çalışmada nitel veri analiz yöntemlerinden yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Mülakatlardan elde edilen veriler içerik analizi ile bulgulara dönüştürülmüştür.
Özet (Çeviri)
Along with the post-industrial transformation process, individuals tend to receive health services faster, better quality, cheaper and benefiting from tourism activities. In this context, health tourism can be defined as organized trips that individuals take from place to place in order to protect their physical and mental health. Human resources management consists of important managerial decisions that affect the processes between the company and the employees. At this point, the management of the human resources needed by enterprises in order to achieve their goals is an important factor in increasing the efficiency and efficiency of their services. This study aims to examine the human resources inventory of health enterprises serving in health tourism sector over Aydın province. With the human resources inventory, the competencies, skills and equipment that the existing employees have and should have been revealed. In addition, the main reason for the preference of the province of Aydın in the study, according to the latest data of October 2019, there are 21 health institutions from 810 health institutions with 1 international public health authority certificate and 1 public and 20 private health institutions in Aydın. Aydın province has a potential in terms of health tourism. In line with this study, the definition and scope of health tourism, health tourism types, and world health tourism in Turkey, human resources in health tourism are given detailed information about the management process. Within the scope of the study, the human resources inventory of public and private health institutions having international health tourism authority certificate in Aydın was examined. In the study, semi-structured interview technique which is one of the qualitative data analysis methods was used. The data obtained from the interviews were converted into findings by content analysis.