Adneksiyal torsiyonda ultrasonografinin ve doppler ultrasonografinin etkinliği ve klinik bulgularla korelasyonunun belirlenmesi
Determination of the efficiency of ultrasonography and doppler ultrasonography in adnexal torsion and its correlation with clinical findings
- Tez No: 613722
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Adneksiyal Torsiyon, Doppler Ultrasonografi, Laparoskopi, Ultrasonografi, Adnexal Torsion, Ultrasonography, Doppler Ultrasonography, Laparoscopy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Sümeyye Betül ERDEM“Adneksiyal Torsiyonda Ultrasonografinin ve Doppler Ultrasonografinin Etkinliği ve Klinik Bulgularla Korelasyonunun Belirlenmesi”T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları ve Doğum Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıpta Uzmanlık Tezi, Ankara 2020 Amaç: Adneksiyal torsiyon tanısı günümüzde halen net bir şekilde konulamayıp klinik bulgularla ve görüntüleme yöntemleri ile şüphelenilen jinekolojik acil bir durumdur. Bu çalışmada amaç; over torsiyonunda erken tanı konulabilmesi için tanıyı öngörmede en uygun yöntemin belirlenmesi ve klinik belirti vermeyen hastaların tanısının netleştirilmesinde ultrasonografi ve Doppler ultrasonografinin etkinliğinin tespit edilmesi ve klinik bulgularla korelasyonunun saptanmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya (T.C Sağlık Bilimleri Üniversitesi Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları ve Doğum Eğitim ve Araştırma Hastanesine) başvuru sırasında adneksiyal torsiyon ön tanısı konulan 149 hasta alındı. Çalışmaya dahil edilen hastaların klinik özellikleri, radyolojik özellikleri ve laboratuvar bulguları incelenmiştir. Hastaların tanısının klinik veya ultrasonografiden hangisi ile konulduğu, tanıyı doğrulayıcı bileşen olarak operasyon ve patoloji bulguları değerlendirilmiştir. Ultrasonografi ve Doppler ultrasonografinin tanıyı doğrulamadaki etkinliği araştırılmıştır. Çalışmada HITHACHI HI VISION Prerius'un transvajinal ve abdominal propları ile yapılan ultrasonografi ile diğer cihazlarla yapılan ultrasonografiler karşılaştırılmıştır. Bulgular: Araştırmada opere edilen hastaların %93,1'i ( n=134) torsiyon tanısı almıştır. Bu hastaların semptomları incelendiğinde, ağrı süresi ile over torsiyonu pozitifliği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p=0,03). Bir günden fazla ağrısı olan hastalarda over torsiyonu görülme sıklığı, ağrısı bir günden az devam edenlere göre anlamlı düzeyde daha yüksekti (p= 0,003). Çalışmada ağrısı olma durumu ve ağrı şiddeti ile over torsiyonu pozitifliği arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark kaydedilmedi. Sırasıyla (p=0,17) ve (p= 0,70) olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada hastaların %93,1'inde (n=134) cerrahi sonucu over torsiyonuyla uyumlu rapor edilmiştir. HITHACHI HI VISION Prerius'un transvajinal ve abdominal propları ile yapılan ultrasonografi ile diğer cihazlarla yapılan ultrasonografiler karşılaştırıldığında over torsiyonu pozitifliği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır ve HITHACHI ile yapılan incelemenin tanı koyduruculuğu yüksek saptanmıştır (p0,05). Çalışmada klinik ve ultrasonografik değerlendirmeler ve Doppler ultrasonografinin over torsiyonu açısından tanısal kapasiteleri istatistiksel olarak yetersiz bulunmuştur (AUC0,05). Bununla birlikte ultrasonografinin tanı koymada önemli bir yeri vardır. Sonuç: Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında adneksiyal torsiyon tanısının konulmasında ultrasonografi ve klinik değerlendirmelerin tanısal kapasiteleri yetersizdir. Doppler ultrasonografik değerlendirmede kan akımının azalmış veya yok olmasının yüksek oranda over torsiyonu ile birlikteliği mevcut olmakla beraber, akım varlığının torsiyonu dışlamaması nedeniyle tanısal kapasitesi oldukça yetersizdir. Bununla birlikte ultrasonografinin sensitivitesinin yüksek olması (%74) ve (PPV= %95) olması nedeniyle hassas bir yöntem olduğu görülmüştür. Ovaryan kist tespit edilen olgularda ağrı mevcudiyeti varsa, ağrı süresi 24 saatten uzun sürüyorsa ve ultrasonografik olarak ödemli over görünümü ve girdap işaretinin varlığı eşlik ediyorsa adneksiyal torsiyon tanısı ilk etapta akla gelmelidir.
Özet (Çeviri)
Sümeyye Betül ERDEM“Determination of the Efficiency of Ultrasonography and Doppler Ultrasonography in Adnexal Torsion and Its Correlation With Clinical Findings”Republic of Turkey Ministry of Health University of Health Sciences Etlik Zübeyde Hanım Gynecology and Obstetrics Training and Research Hospital, Medical Specialty Thesis, Ankara 2020 Aim: The diagnosis of adnexal torsion is a gynecological emergency that is still not clearly diagnosed and is suspected by clinical findings and imaging methods. The aim of this study was to determine the most appropriate method for the early diagnosis of ovarian torsion and the effectiveness of ultrasonography and Doppler ultrasonography to clarify the diagnosis of patients who do not have clinical symptoms and to determine its correlation with clinical findings. Material and Methods: This study included 149 patients who were diagnosed with adnexal torsion at their admissions to Etlik Zübeyde Hanım Gynecology and Obstetrics Education and Research Hospital. Clinical features, radiological features and laboratory findings of the patients included in the study were compared. Whether the diagnosis is made by clinical or by using ultrasonography and also the operation and pathology findings as confirmatory components were assessed. The efficiency of ultrasonography and Doppler ultrasonography in verifying the diagnosis was examined. In this study, ultrasonography with transvaginal and abdominal probes of HITACHI HI VISION Preirus and ultrasonography with other devices were compared. Findings: In the study, 93.1% (n = 134) of the patients operated were diagnosed with torsion. A statistically significant difference was found between the duration of pain duration and positivity of ovarian torsion (p=0.03). (The incidence of ovarian torsion was significantly higher in patients with pain lasting more than one day than those with less than one day). In the study, no statistically significant difference is found between the presence of pain and the pain intensity and positivity of ovarian torsion. It is evaluated as (p=0.17) and (p=0.70) respectively. In the study, in 93.1% (n = 134) of the patients, surgical observation was reported to be consistent with ovarian torsion. In addition, it is found that there is a statistically significant difference between ovarian torsion positivity when ultrasonography which is performed with transvaginal and abdominal probes of HITHACHI HI VISION Prerius and with other devices are compared (p0,05). In this study, clinical and ultrasonographic evaluations and diagnostic capacity of Doppler ultrasonography in terms of ovarian torsion were found to be statistically insufficient (AUC0,05). Conclusion: When the results of the study were assessed, the diagnostic capacity of ultrasonography and clinical evaluations was insufficient for the diagnosis of adnexal torsion. Although decreased or disappeared blood flow had a high incidence of association with ovarian torsion in Doppler ultrasonographic evaluation, diagnostic capacity of Doppler ultrasonography was considerably insufficient by reason of the fact that the presence of flow does not exclude torsion. However, it is a sensitive method because of its high sensitivity (74%) and (PPV = 95%). In cases where ovarian cyst is detected, if there is pain, if the pain duration lasts more than 24 hours and if the ovarian ovarian appearance and swirl mark are accompanied, the diagnosis of adnexal torsion should come to mind in the first place.