Serum irisin düzeyleri vekoroner kollateral gelişimi
Relationship of serum irisin levels with coronary collateral devolepment
- Tez No: 613816
- Danışmanlar: DOÇ. AYDIN AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, Koroner kollateral gelişim, İrisin, Atherosclerosis, Coronarycollateral devolepment, İrisi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kardiyovasküler Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Koroner kollateral arter (KKA) gelişiminin en önemli belirleyicileri koroner damarda total tıkanma (KTO) veya ciddi darlık, diabetes mellitus, inflamatuar maddeler ve hücre düzeyleri ile bazı büyüme faktörleri olarak belirlenmiştir. Son çalışmalar irisinin, aterosklerozun patofizyolojik süreçleri üzerinde etkisi olduğunu göstermiştir. Bu nedenle irisin ile KKA arasında olası bir bağlantı olup olmadığını araştırdık. Çalışmamıza koroner arter hastalığı tanısı almış ve en az bir koroner arterinde %90 ve üstü darlık olan hastalar ardışık olarak dahil edildi. İyi ve kötü kollateral grubunun özellikleri karşılaştırıldığında; yaş, cinsiyet oranı, vücut kitle indeksi (VKİ), diyabet, hiperlipidemi, hipertansiyon, sigara içme ve aile öyküsü oranları, açlık kan şekeri (AKŞ), total kolesterol, trigliserid, yüksek (YYL)-kolesterol ve düşük yoğunluklu (DYL)-kolesterol, kreatinin ve serum CRP düzeyleri benzer idi (Tüm değerler için p>0.05). Serum irisin düzeyleri de iyi kollateral ve kötü kollateral grubu arasında fark göstermedi. (17585[882-37741]pg/ml ve (17504 [813-47683] pg/ml, p=0.772). İki grup ararsında SVEF yüzdeleri de benzerdi (p>0.05). İyi kollateral grubunda 3 damar (p=0.045)ve KTO (p0.05). Serum irisin düzeyleri diyabet olanlarda(=41) (14485[813-29398] pg/ml) olmayanlara göre (n=45; 19724[865-47683]pg/ml daha düşüktü(p=0.002). KTO olanlarda (n=54; 18756[813-47683] pg/ml) ise olmayanlara göre (n=32;15906 [865-37741] pg/ml) daha yüksekti (p=0.038).Stepwise lineer regresyon analizinde bizim çalışmamızdaki serum irisin düzeylerini etkileyen ana faktör diyabetin (%R2 = 35.6, p=0.001) ve KTO (%R2 = 20.1, p=0.042) varlığı olarak bulundu. Sonuç olarak, serum irisin düzeyleri KTO gelişimi ile ilişkili ve diyabetiklerde düşük düzeyde olan biyokimyasal belirteçlerden biridir. KKA gelişim patofizyolojisinde serum irisin düzeylerinin bir rolü yoktur.
Özet (Çeviri)
The most important determinants of coronary collateral circulation (CCC) developmentare total coronary arteryocclusion (CTO) or severe stenosis, diabetes mellitus, inflammation agent sandcell level as well as growth factor. On the pathophysiological processes of atherosclerosis of the effect of irisin were studied the last studies. Weinvestigated whether there is a possible connection between irisin and CCC. In our study, coronaryartery disease was diagnosed and included consecutively in patients with at least one stenosis of 90% or more. 41 cases with good CCC and 45 cases with poor CCC were included.When the characteristics of good and poor CCC group were compared; age, sexratio, body massindex (BMI),diabetes, hyperlipidemia, hypertension, smoking and family historyrates, fasting glucose, total cholesterol, triglycerid, high and low density lipoprotein cholesterol, creatinine and serum CRP levels were similar (All p values> 0.05). Serum iris levels did not differ between good CCC and poor CCC groups. (17585 [882-37741] pg / ml and (17504 [813-47683] pg / ml, p = 0.772) The percent ages of SVEF were similar between the two groups (p> 0.05). Therates of 3 vessels (p = 0.045) and CTO (p 0.05 forall). Serum irisin levels were lower in patients with diabetes (= 41) (14485 [813-29398] pg / ml) than those with out diabetes (n = 45; 19724 [865-47683] pg / ml (p = 0.002). Those with CTO (n = 54; 18756 [813-47683] pg / ml) had higher irisin level than those without CTO (n = 32; 15906 [865-37741] pg / ml) (p = 0.038). In the stepwise linear regression analysis in our study, the main factor affecting serum irisin levels was found to be the presence of diabetes (R2 = 35.6, p = 0.001) and CTO (R2 = 20.1, p = 0.042). As a result, serum irisin levels are one of the biochemical markers that related to the development of CTO and its level are decreased in diabetics. Serum irisin levels have no role in the pathophysiology of collateral development.