Gurbanguly Berdimuhammedov döneminde Türkmenistan'ın komşuları ile ilişkileri
Turkmenistan's relations with neighbors in GurbangulyBerdimuhammedov period
- Tez No: 613817
- Danışmanlar: PROF. DR. FIRAT PURTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Berdimuhammedov, Dış Politika, Tarafsızlık, Enerji, Turkmenistan, Berdimuhammedov, Foreign Policy, Neutrality, Energy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkmenistan'ın Gurbanguly Berdimuhammedov döneminde sınırdaş ülkelerle diplomatik ilişkilerinin temel dinamiklerinin devlet başkanının şahsi fikir, dünya görüşü, algı ve icraatları bakımından irdelenmesidir. Çalışmada, Sovyetler Birliğinin dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan eden Türkmenistan'ın ilk Devlet Başkanı Saparmurat Niyazov'un dış politikasına da kısmen değinilmektedir. Niyazov döneminde ilan edilen“Daimi Tarafszılık”ilkesi, Berdimuhammedov döneminde de Türkmenistan'ın dış politikasında ana eksenini oluşturmuştur. Bu açıdan bir süreklilikten bahsetmek mümkündür. Ancak Berdimuhammedov, başkanlığa gelmesiyle daimi tarafsızlık ilkesini aktif daimi tarafsızlığa dönüştürmüştür. Bedimuhammedov döneminde Türkmenistan'ın komşularıyla ilişkileri de dinamik bir şekilde gelişmiştir. Özellikle enerji ve ulaşım alanlarındaki çabaları bölge ülkeleri arasıda işbirlikleri arttırmasına ve sınırdaş ülkelerle stratejik ortaklık kurmalarının önünü açmıştır. Berdimuhammedov döneminde Türkmenistan, bölgesel ve küresel aktörlerle barışçıl, dostça ve karşılıklı çıkar ilişkilerine dayalı bir dış politika izlediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is the research of basic dinamics of Turkmenistan's diplomatic relations with neighbor countries in terms of ideas, philosophy, perception and acts of Gurbanguly Berdimuhammedov's period. Turkmenistan announced its independency after the collapse of the Soviet Union and the study also focuses on the foreign policy of first president of the country Saparmurat Niyazov's period. The principle“Permanent Neutrality”, declared during Niyazov era, is the main factor in Turkmenistan's foreign policy under Berdimuhammedov. Turkmenistan's relations witn neighbor countries have pozitively been affected in Berdimuhammedov's presidency. His personal efforts especially in the fields of energy and transportation have led to increase cooperations and to form strategic partnerships with the countries in the region. Under Berdimuhammedov, Turkmenistan follows a foreign policy based on peaceful, friendly and mutual relations with regional and global actors.