Yanıklar deresi'nin (Fethiye-Muğla) limnolojik ve su kalitesi yönünden incelenmesi
Investigation of Yanıklar stream (Fethiye-Muğla) for limnological and water quality
- Tez No: 613915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Yanıklar Deresi, Su Kalitesi, Fiziko-Kimyasal Parametreler, Çevresel Faktörler, Su Kaynakları, Yanıklar Stream, Water Quality, Pyhsico-Chemical Parameters, Environmental Factors, Water Resources
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Ege ve Akdeniz Bölgelerinin buluşma noktasında yer alan Yanıklar Deresi, sahip olduğu zengin doğası, alternatif turizm faaliyetleri ve bu turizm sektörüne hizmet eden tarımsal yapısıyla önemli bir konumdadır. Bu çalışma Aralık 2017 yılı ve Kasım 2018 tarihler arasında, Yanıklar Deresi'nin kaynağına yakın noktadan başlayıp denizel alana kadar olan stratejik noktalardan seçilmiş 6 istasyondan alınan su numunelerinde bazı fiziko-kimyasal parametreler aylık olarak incelenmiştir. Seçilmiş istasyonlardan alınan su numunelerinin analizleri Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde akredite olmuş Araştırma Laboratuvarları Merkezi Su Analiz Laboratuvarında yapılmıştır. Buna göre alınan su numunelerinde; su sıcaklığı 12,90-28,45 oC; pH 7,23-9,42; çözünmüş oksijen 4,28-11,82 mgL-1; doymuş oksijen % 43,53-128,10; elektriksel iletkenlik 287-54711 µScm-1; tuzluluk %o 0,16-33,04; nitrit azotu (NO2--N) ALA-0,044 mgL-1; nitrat azotu (NO3--N) 0,03-19,11 mgL-1; amonyum azotu (NH4+-N) ALA-0,425 mgL-1; toplam fosfor ALA-0,123 mgL-1; orto-fosfat ALA-0,09 mgL-1; askıda katı madde 0,08-25,96 mgL-1 ve BOİ5 1,94-5,62 mgL-1 değerleri arasında değişim göstermiştir. Bu analiz sonuçları değerlendirildiğinde, özellikle yaz aylarında yörede yaşanan yoğun turizm faaliyetleri, ikincil konutların turizm hizmetine sunulması, seçilen istasyonların özellikle hafta sonları piknik alanı olarak kullanımı, seralarda kullanılan tarımsal ilaçlara bağlı olarak bazı istasyonlarda su kalitesi ve çevresel anlamda kirlenmeler olduğu tespit edilmiştir. Gelecekte Yanıklar Deresinin dengeli ve sürdürülebilir kavram içerisinde bölgeye hizmet etmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Yanıklar Stream, where is a connection of Aegean Sea and the Mediterranean Sea, has an important place as its rich nature, touristic value and agricultural structure. In this study, some physico-chemical parameters from the water samples taken from 6 selected stations at both the bay and water resources support the bay, were investigated monthly between December 2017 and November 2018. The water samples were analysed in the laboratories of Research Laboratory Centre of Muğla Sıtkı Koçman University. The result of measurements are of follows: water temperature 12,90-28,45 oC; pH 7,23-9,42; dissolved oxygen 4,28-11,82 mgL-1; saturated oxygen 43,53-128,10 % electrical conductivity 287-54711 µScm-1; salinity 0,16-33,04 %o; nitrite nitrogen (NO2-N) ALA-0,044 mgL-1, nitrate nitrogen (NO3-N) 0,03-19,11 mgL-1, ammonium nitrogen (NH4+-N) ALA-0,425 mgL-1; total phosphorus ALA-0,123 mgL-1; ortho-phosphate ALA-0,09 mgL-1; suspended solids 0,08-25,96 mgL-1; and biological oxygen demand 1,94-5,62 mgL-1. When the results of this analysis are evaluated, it is determined that some of the stations caused pollution in the water quality and environment due to the intensive tourism activities experienced in the region especially in the summer months, the provision of secondary residences for tourism services, the use of selected stations as picnic areas during the weekends and the use of pesticides used in greenhouses.