Ankara'da göçmen deneyimleri üzerinden göçmen olma hali, damgalanma ve suçluluk ilişkisi
Relations between being an immigrant, stigmatization and criminality based on immigrant experiences in Ankara
  1. Tez No: 613954
  2. Yazar: AYÇA SÜMEYRA AYKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE ERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Suçluluk, Dışlanma, Damgalanma, Ankara, Migration, Criminality, Exclusion, Stigmatization, Ankara
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Göçmen olma hali ile göç ve suçluluk arasındaki ilişkiyi damgalanma kavramı temelinde incelemeyi hedeflemiş olan bu çalışma, adli vaka geçmişine sahip 20 göçmenin yaşam deneyimlerine başvurmuştur. Bu çerçevede genel olarak Ankara Sincan Cezaevi'nde, bazen göçmenlerin evlerinde, bazen de işyerlerinde derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Görüşülen kişiler, toplumsal ve hukuksal olarak damgalanmaktadırlar ve bu damgalanma sembolik şiddet aracılığı ile yapılmaktadır. Damgalanmaya bağlı toplumsal dışlanmanın gündelik yaşam, mekân ve işgücü piyasalarında yoğunlaştığı gözlemlenmiştir. Ayrıca soydaşlık, din ve dilin farklı olmasının damgalanma; benzer ya da aynı olmasının ise benimsenme sebebi olduğu tespit edilmiştir. Hukuksal damgalanma noktasında ise öncelikle göçmenlerin kolluk, savcılık ve mahkeme aşamalarında ayrı ayrı damgalanmaktadırlar ve sembolik şiddet, kolluk aşamasında fiziksel şiddete dönüşmektedir. Ayrıca göçmenlerin adalete ve hukuksal bilgiye erişimlerinin yetersiz olduğu ve maruz kaldıkları damgalanma sonucunda edilgen bir şekilde suça itildikleri değerlendirilmiştir. Göçmen suçluluğunun ön kabullerin tersine büyük boyutlarda olmadığı da İçişleri Bakanlığı'nın verilerine ek olarak Ankara Barosu ve Jandarma Genel Komutanlığı'ndan alınan verilerle desteklenmiştir. Göç ve suçluluk ilişkinden ziyade göç - damgalanma ilişkisinin olduğu, mevcut ve oranı az suçlulukta ise damgalanma aracılığı ile“suç işleme”den ziyade“suça itilme”nin söz konusu olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between migration and criminality based on the concepts of exclusion and stigmatization. In order to do that, 20 in-depth interviews were conducted with prisoners at Ankara Sincan Prison, and at the houses and workplaces of migrants who had previously been incarcerated. The interviewees are socially and legally excluded, and this exclusion is done through symbolic violence and stigmatization. In the context of social exclusion; agnation, religion, and language being different is a reason for exclusion; and when they are similar, they also constitute a reason for social integration. At the point of legal exclusion, it was evaluated that immigrants are stigmatized separately at law enforcement, prosecution and court stages, and symbolic violence is transformed into physical violence at law enforcement phase. Immigrants have inadequate access to justice and as a result of stigmatization, they are passively pushed into the crime. Contrary to the pre-conceptions, immigrant criminality seems to be not that prevalent based on the data of Ministry of Interior, Ankara Bar Association and Gendarmerie General Command. It is concluded that there is a migration - stigmatization relationship rather than migration - criminality relationship; and also in existing and infrequent criminality, it has been identified that exclusion and stigmatization concepts are“pushing”the migrants into the crime rather than them“committing”a crime.