Psychiatric power in contemporary British drama: Tom Stoppard's Every Good Boy Deserves Favour, Sarah Daniels's Head-rot Holiday and Joe Penhall's Blue/Orange
Çağdaş İngiliz tiyatrosu'nda psikiyatrik iktidar: Tom Stoppard'ın Every Good Boy Deserves Favour, Sarah Daniels'ın Head-rot Holiday ve Joe Penhall'ın Blue/Orange eserleri
  1. Tez No: 614061
  2. Yazar: NUR ÇÜRÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SILA ŞENLEN GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tom Stoppard, Every Good Boy Deserves Favour, Sarah Daniels, Head-rot Holiday, Joe Penhall, Blue/Orange, Michel Foucault, psikiyatrik iktidar, akıl hastalığı, toplumsal kontrol, Tom Stoppard, Every Good Boy Deserves Favour, Sarah Daniels, Head-rot Holiday, Joe Penhall, Blue/Orange, Michel Foucault, psychiatric power, mental illness, social control
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Çağdaş İngiliz Tiyatrosu'nda akıl hastalığı temasını sosyo-politik bir konu olarak ele alan birçok eser mevcuttur. Bu oyunlarda akıl hastası olarak değerlendirilen karakterlerin genellikle toplumun genel kabul görmüş norm ve beklentilerine uyum sağlamamaları nedeniyle 'deli' veya 'akıl hastası' olarak etiketlendikleri ya da 'anormal' olarak algılanan düşünce ve davranışları sebebiyle ayrımcılık, baskı ve kötü muamele gibi olumsuz durumlara maruz kalmaları sonucu akli ve psikolojik bozukluklar yaşadıkları görülmektedir. Oyunlarda bu karakterlerin çoğu, psikiyatri kurumlarına kendi istekleri dışında kapatılmakta ve var olan toplumsal düzenin yararı adına, 'uysal' ve 'itaatkar' bireylere dönüştürülmek üzere birtakım disipliner (ıslah edici) ve cezalandırıcı uygulamalara maruz bırakılmaktadır. Tüm bu detaylar bu oyunları Michel Foucault'nun 'psikiyatrik iktidar' analizi ışığında, psikiyatri ve kurumlarının toplumsal normların dışında kalmış bireyler üzerindeki disipliner işlevini incelemek için önemli bir kaynak haline getirmektedir. Bu tezde Tom Stoppard'ın Every Good Boy Deserves Favour (1977), Sarah Daniels'ın Head-rot Holiday (1992) ve Joe Penhall'ın Blue/Orange (2000) oyunlarında, psikiyatrik prosedürlerin – tanı, tedavi ve hastaneye yatırma - toplumsal kontrol amaçlı kullanımları incelenmektedir. Bu üç oyun, her birinin özellikle bir psikiyatri kurumunda geçmesi ve toplumda 'öteki' durumuna düştüğü için 'akıl hastası olarak' etiketlenen bir karaktere odaklanması nedeniyle seçilmiştir. Every Good Boy Deserves Favour (1977) adlı oyunda, bir Sovyet akıl hastanesine kapatılan 'akıl hastası' karakter, Alexander Ivanov bir politik muhaliftir; Head-rot Holiday (1992) oyununda, Penwell Özel Psikiyatri Hastanesinin mahkumları, Dee, Ruth ve Claudia ya heteronormatif toplumsal rollere uyum göstermeyen ya da baskı ve istismara uğradıkları için ruhsal bozukluk yaşayan üç kadın karakterdir. Son olarak, Blue/Orange (2000) adlı oyunda, ceza adalet sistemi aracılığıyla zorla akıl hastanesine kapatılan Christopher etnik azınlık kimliği nedeniyle toplumda ırkçılığa ve ayrımcılığa maruz kalmış bir siyahi karakterdir. Bu tez ilk olarak psikiyatri ve kurumlarının toplumsal-kontrol işlevi çerçevesinde kısa bir tarihçesi, 'anti-psikiyatri' akımının akıl hastalığı ve psikiyatriye ilişkin eleştirilerinin bir özeti, ve Foucault'nun 'psikiyatrik iktidar' analizinin detaylı bir incelemesi ile başlamaktadır. Bu tarihi ve teorik analizler sonrasında tez, norm dışı kalmaları nedeniyle 'deli' ya da 'akıl hastası' olarak değerlendirilip psikiyatri kurumlarına kapatılan ve bu kurumlarda birtakım 'ıslah edici' ve 'normalleştirici' uygulamalara maruz bırakılan karakterleri aracılığıyla akıl hastalığı kavramı ve psikiyatri kurumuna eleştirel bir bakış sağlayan çağdaş Britanya oyunlarının kısa bir incelemesi ile devam etmektedir. Çalışmanın son üç bölümünde ise Every Good Boy Deserves Favour (1977), Head-rot Holiday (1992) ve Blue/Orange (2000) oyunları Foucault'nun 'psikiyatrik iktidar' analizi ile ilişkili olarak incelenmektedir. Bölüm III, Every Good Boy Deserves Favour adlı oyunu psikiyatrik prosedürlerin, politik muhaliflerin kontrolü ve sindirilmesi amacıyla kullanımı açısından analiz etmektedir. Bölüm IV, Head-rot Holiday adlı oyunu psikiyatri kurumlarının, heteronormatif toplumun normları dışında kalan kadınlar üzerindeki normalleştirici and ıslah edici işleyişi açısından incelemektedir. Bölüm V ise Blue/Orange oyununu psikiyatristlerin ve psikiyatri kurumlarının toplumun baskın kültürel normlarını karşılamayan bir siyahi karakter üzerindeki disipliner (ıslah edici) işlevi açısından analiz etmektedir. Oyun analizleri, psikiyatri kurumlarındaki disipliner iktidarın, toplumun 'anormal' ya da 'alışılmışın dışında kalmış' bireyleri üzerinde etkili bir şekilde uygulanmasını sağlayan strateji, yöntem, ve tekniklerin detaylı incelemesi ile zenginleştirilmektedir. Bu inceleme Foucault'nun psikiyatrik iktidar analizi yardımıyla yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Contemporary British Drama presents a considerable amount of plays dealing with the theme of mental illness as a socio-political issue. In these plays, mentally ill characters usually appear to be either labelled as 'mad' or 'mentally ill' due to their deviations from the commonly-held norms and expectations of mainstream society, or driven to mental and psychological disorders as a consequence of their exposure to unfortunate experiences such as discrimination, oppression, and abuse due to their behaviour and ideas deemed 'abnormal'. In the plays, most of these characters are involuntarily incarcerated in psychiatric institutions and subjected to some disciplinary and punitive practices in order to be transformed into 'docile' and 'obedient' individuals for the benefit of the prevailing social order. All these details make these contemporary plays a significant source for the examination of the disciplinary function of psychiatry and its institutions over the individuals falling outside of social norms in line with Foucault's analysis of 'psychiatric power'. In this thesis, Tom Stoppard's Every Good Boy Deserves Favour (1977), Sarah Daniels's Head-rot Holiday (1992), and Joe Penhall's Blue/Orange (2000) have been studied for the analysis of the use of psychiatric procedures - diagnosis, treatment, and hospitalization – for the purposes of social-control. These plays have been specifically chosen because each play both takes place in a psychiatric institution and focuses on characters stigmatized as 'mentally ill' due to a different experience of 'otherness': In Every Good Boy Deserves Favour (1977), the 'mentally ill' character, Alexander Ivanov who has been imprisoned in a Soviet mental hospital is a political dissident; in Head-rot Holiday (1992), the inmates of Penwell Special Hospital are three women, Dee, Ruth, and Claudia who have either violated the hetero-normative social roles, or suffered from mental disorder as a result of their experiences of oppression and abuse; and finally in Blue/Orange (2000), the mad character, Christopher who has been compulsorily placed in a mental hospital through the criminal justice system is a young coloured man subjected to racial hatred and discrimination in the community due to his ethnic minority identity. This thesis has first begun with a brief history of psychiatry within the frame of its social-control function, anti-psychiatry perspectives of mental illness and psychiatry, and with a detailed examination of psychiatric power. After providing a historical and theoretical background, the thesis has then moved on with a brief survey of the contemporary British plays which highlight the disciplinary function of psychiatry through the characters deemed 'mad' or 'mentally ill' due to their differing social deviances and exposed to the correctional and normalizing operations of psychiatric institutions. The last three chapters of this thesis have studied Every Good Boy Deserves Favour (1977), Head-rot Holiday (1992), and Blue/Orange (2000) in relation to Foucault's analysis of 'psychiatric power'. Chapter III has analysed Every Good Boy Deserves Favour (1977) in relation to the use of psychiatric procedures for the control and the suppression of political dissidents. Chapter IV has studied Head-rot Holiday (1992) within the frame of the normalizing and correctional functioning of psychiatric institutions over the women who deviate from the widely-held norms of hetero-normative society. Finally, Chapter V has examined Blue/Orange (2000) in terms of the disciplinary role of psychiatric institutions and professionals over a young coloured man who does not meet the dominant cultural expectations of society. The analyses of these three plays have been enriched through the examination of the specific strategies, methods, and techniques whereby the disciplinary power in psychiatric institutions is systematically exercised over such 'deviant' members of society with the help of Foucault's 'psychiatric power'.