Suriye iç savaşında etkisi olan faktörler ve İran'ın Suriye politikası'nın etkisi
Factors affecting the Syria civil war and the impact of Iran's Syria policy
- Tez No: 614112
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Suriye-İran İttifakı, İç Savaş, Direniş, Şii Milisler, Dış Aktörler, Syria-Iran alliance, Internal war, Resistance, Shia Militias, External actors
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Orta Doğu hiçbir zaman savaş, çatışma, savaş ve değişimden özgür olmamıştır. Bu çalışma, kurulduğu günden bu yana kapsamını genişleten Suriye İç Savaşı'na odaklanacaktır. Suriye'ye komşu olan ülkeler mevzilerini almışlardır ve konuyla ilgili özel politikalar belirlemişlerdir. İran'ın Suriye'ye yönelik dış politikası bu bağlamda incelenecektir. Suriye'nin İran'a değeri, İran'ın Suriye'deki eylemlerinin gelişigüzel olmadığını göstermek için analiz edilecektir. Ayrıca, bu çalışma, geçmiş çatışmaları ve huzursuz savaşları sürdürme perspektifinde tarihsel arka planı mevcut durumla kapatmaya çalışacaktır. Kriz sonrası iç savaş, Sünni-Şii çatışmasına sebep olurken, dünyada genelinde demokratikleşme akımlarına katılan aktörlerle otoriter rejimleri destekleyen ülkeler arasında ciddi çekişmeye sebep olmuştur.Rusya, ABD küresel güçlerinin yanında İran yerelde yerleştirdiği Şii milislerinin varlığı ve Suriye'ye yaptığı sınırsız her türlü destek ve direniş söylemiyle söz sahibi olmuştur.İddia olunan Şii Hilali görünür olmuştur.Bu savaş insan hakları ihlalleriyle gündemdedir.Suriye karmaşık bir ittifaklar ağı oluşmuştur. Suriye'nin mutlak egemenliğini savunan Şii söylemiyle direniş anlayışı dış müdahalelere karşı çıkmaktadır. İran-Suriye ittifakı giderek pekişmektedir.Suriye savaşın sonlandırılması gerekmektedir. Çözüm savaşta değil demokrasidedir.
Özet (Çeviri)
The Middle East has never been free from war, conflict, war and change. This work will focus on the Syrian Civil War, which has been expanding its scope since its inception. Countries adjacent to Syria have taken positions and have set specific policies on the issue. Iran's foreign policy towards Syria will be examined in this context. The value of Syria to Iran will be analyzed to show that Iran's actions in Syria are not haphazard. In addition, this study will try to close the historical background with the current situation in the perspective of continuing past conflicts and uneasy wars. While the post-crisis civil war caused the Sunni-Shiite conflict, it caused serious conflict between the actors participating in democratization movements around the world and the countries supporting authoritarian regimes. Russia has a voice with the presence of Shiite militias, locally placed in Iran, as well as American global powers, and all kinds of support and resistance discourses to Syria. The alleged Shia Crescent has been visible. This war is on the agenda with human rights violations. Syria has formed a complex network of alliances. With the Shiite rhetoric that defends the absolute sovereignty of Syria, the concept of resistance opposes foreign interventions. The Iran-Syria alliance is getting stronger. Syria war must be ended. The solution is not in war, but in democracy.