Ali Çelebi'nin Şükûfenâme'si (giriş-inceleme-metin-sözlük)
Sukufename written by Ali Celebi (entry-analyze-text-glossary)
  1. Tez No: 614164
  2. Yazar: ERSİN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MEHDİ ERGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şükūfenāme, Ali Çelebi, Cümle Çeşitleri, Kelime Grupları, Çiçek, Sukufename, Ali Celebi, The Types of Sentences, Phrases, and Flowers
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada, Ali Çelebi'nin Şükūfenāme'sinin Millet Kütüphanesi'ndeki nüsahası ele alındı ve çalışma bu esere bağlı kalınarak gerçekleştirildi. Çalışma; Genel anlamda giriş, inceleme, metin ve sözlük bölümlerinden oluşmaktadır. Bunun yanında eserin cümle tipleri, kelime grupları da ele alındığı gibi dizin çalışması da yapıldı. Giriş kısmında çalışma boyunca yapılanlar, çalışmanın konusu kapsamı amacı ve yöntemi belirtilmiştir. Ardından Ali Çelebi hakkında bilgi verilmiş, şükūfenāme- lerle ilgili bilgiler verilmiş ve bunların akabinde Ali Çelebi'nin Şükūfenāme'si ele alınıp detaylıca incelenmiştir. Birinci bölümde kelime grupları ve cümle yapıları tanımlanarak detaylıca ele alınmıştır. Tanımlar yapıldıktan sonra her başlık kendi unsurları doğrultusunda sınıflandırılmış, alt başlıklar halinde aktarılmıştır. Bu sınıflandırmalar genel anlamda Leyla Karahan, Zeynep Korkmaz, Muharrem Ergin gibi dil bilimcilerimizin görüşleri doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Tamlamalarda, cümlelerde, unvan gruplarında, zarflarda, zamirlerde vb. çalışmamızı çeşitli işaretlerle parantez içerisinde belirttik. Üçüncü bölümde de eserin transkripsiyon harfleri ile çevirisi yapılmış, dizin ve sözlük çalışması ele alınmıştır. Dizin çalışması madde başı özelliği dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonuç kısmında kelime grupları ve cümle tiplerinin sayısal verileri ve genel anlamda çalışmada elde edilen çıkarımlarla ilgili tespitlere yer verilmiştir. Bunun yanında kaynakça kısmında yararlanılan kaynaklara yer verilip son olarak da öz geçmiş paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This essay, which has been prepared as a master degree thesis, has been written to give information about Sukufename written by Ali Celebi and it has been performed based on this work. In general terms, this essay includes entry, analyze, text, and glossary parts. Besides, the types of sentences, and phrases in this writing have been analyzed and index has been given in the entry part, the process of the study, topic, content, the goal and the method have been specified. Aftewards, some information has been given about Ali Celebi and Sukufename, and then this information investigated in a detailed way. In the first part, phrases and the types of sentences have been defined and detailed. After definition, each title has been separated into groups and mentioned in subtitles. In general way, this grouping has been developed from the point of view of some linguists, such as Leyla Karahan, Zeynep Korkmaz, and Muharrem Ergin. We have pointed out our study by the way of noun phrases, sentences, the groups of titles, adverbs, and pronouns etc. using brackets. In the third part, the study has been translated using transcription letters, and included index and glossary. At the end of the study, it has included some inference on phrases, and numeric data of types of sentences. Then, references and resume have been shared.