Üniversite öğrencilerinde öfke ifade tarzı, dürtüsellik ve iletişim becerileri arasındaki ilişki
The relationship between anger expression style, impulsivity and communication skills in university students
  1. Tez No: 614213
  2. Yazar: HARİKA YANIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: öfke ifade tarzı, dürtüsellik, iletişim becerileri, üniversite öğrencileri, anger expression style, impulsivity, communication skills, university students
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Öfke, engellenme ve tehdit karşısında ortaya çıkan bir duygudur. Dürtüsellik, neden-sonuç ilişkisini düşünmeden harekete geçmektir. İletişim ise, insanların karşılıklı olarak bilgi, duygu, düşünce ve yaşantılarını belirli yollarla paylaştıkları psiko-sosyal bir süreçtir. Çeşitli engellemeler ve tehdit algısı karşısında insanlar öfkelenebilmekte ve düşünmeden hareket edebilmektedirler. Bunun sonucunda ise insanlar arasında oluşan iletişim etkilenmektedir. Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinde öfke ifade tarzı, dürtüsellik ve iletişim becerileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmaya Üsküdar Üniversitesi'nde öğrenim gören 18-30 yaş arasındaki 70 kadın, 70 erkek olmak üzere toplam 140 öğrenci katılım göstermiştir. Katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, Sürekli Öfke-Öfke İfade Tarzı Ölçeği (SÖÖTÖ), Barratt Dürtüsellik Ölçeği (BIS-11) ve İletişim Becerileri Ölçeği (İBÖ) uygulanmıştır. Verilerin analizinde Frekans Analizi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Bağımsız T-Testi ve Pearson Korelasyon Analizinden yararlanılmış olup, SPSS 21.0 kullanılmıştır. Çalışmada öfke ifade tarzı, dürtüsellik ve iletişim becerileri ile sosyodemografik bilgiler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Erkek katılımcıların öfke içe ve öfke dışa puanları kadınlara göre daha yüksek bulunmuştur. 25 yaş üstündeki bireylerde kendini ifade etme, motor dürtüsellik ve dürtüsellik toplam puanı 25 yaş altındaki bireylere göre daha yüksek bulunmuştur. Bekar katılımcıların öfke dışa ve öfke toplam puanı evli bireylere göre daha yüksek bulunmuştur. Sigara kullanan kişilerin motor dürtüsellik ve dürtüsellik toplam puanı kullanmayan kişilere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Alkol kullanım sıklığında motor dürtüsellik, dikkat dürtüselliği, dürtüsellik toplam ve öfke dışa puanlarında anlamlı farklılık saptanmıştır. Psikolojik destek almayan bireylerin iletişim becerileri daha yüksek bulunmuştur. Psikolojik destek alan bireylerin ise dürtüsellik (motor dürtüsellik, dikkat dürtüselliği, dürtüsellik toplam) ve öfke (öfke içe, öfke dışa ve öfke toplam) puanlarının almayanlara kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda sürekli öfke-öfke ifade tarzı ile dürtüsellik arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur. Sürekli öfke-öfke ifade tarzı ile iletişim becerileri arasında negatif yönlü ilişki saptanmıştır. Dürtüsellik ile iletişim becerileri arasında ise negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç olarak üniversite öğrencileri örnekleminde sürekli öfke-öfke ifade tarzı, dürtüsellik ve iletişim becerileri arasında bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Anger is an emotion that appears in face of inhibition and threat. The impulsivity is to act without thinking about cause and effect relationship. Communication is a psycho-social process in which people share their knowledge, emotions, thoughts and lives in certain ways. People can be angry and act without thinking in the face of various frustration and threat perceptions. As a result, communication is affect. The aim of this study was to investigate the relationship between anger expression style, impulsivity and communication skills among university students. A total of 140 students, 70 females and 70 males between the ages of 18-30, participated in the study. Sociodemographic Data Form, the State-Trait Anger Scale (STAS), Barratt Impulsivity Scale (BIS-11) and Communication Skills Scale were administered to the participants. Frequency Analysis, One Way Variance Analysis and Independent T-Test and Pearson Correlation Analysis were used in the analysis of the data and SPSS 21.0 was used. In this research, the relationship between anger expression style, impulsivity and communication skills and sociodemographic information were examined. As results; Anger-in and anger-out scores of male participants were higher than female. The total score of self-expression, motor impulsivity and impulsivity was found to be higher in individuals over 25 years of age. Anger out and total anger scores of single participants were higher than married individuals. Motor impulsivity and total impulsivity scores of smokers were higher than non-smokers. Motor impulsivity, attention impulsivity, impulsivity total and anger out scores were significantly different in the frequency of alcohol use. The communication skills of individuals who did not receive psychological support were higher. On the other hand, the impulsivity (motor impulsivity, attention impulsivity, impulsivity total) and anger (anger-in, anger-out and anger-total) scores of the individuals who received psychological support were higher than those who did not. Consequently, there was a statistically significant and positive relationship between trait anger-anger expression style and impulsivity. There was a negative relationship between trait anger-anger expression style and communication skills. There was a negative and significant relationship between impulsivity and communication skills. As another result, it was found that there was a relationship between the sub-dimentions of the trait anger-anger expression style, impulsivity and communication skills among the university students.