Modern İpek Yolu projesinin Türkiye Azerbaycan ihracat pazarlamasına etkileri
Export marketing effects on the modern Silk Road project in Turkey and Azerbaijan
- Tez No: 614219
- Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN PAPATYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İpek Yolu, İpek Yolu Projesi, Modern İpek Yolu, Türkiye Dış Ticareti ve İhracat Pazarlaması, Azerbaycan, Silk Road, Silk Road Project, Modern Silk Road Foreign Trade of Turkey, Azerbaijan
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Uzak doğuyu Avrupa'ya bağlayan tarihi İpek Yolu yüzyıllar boyunca uygarlıklar arasında bir köprü görevi görmüştür. Bu yol üzerinde sadece ticari mallar değil, bilim, sanat, kültür ve dini inanışlar taşınmıştır. Deniz taşımacılığının gelişmesiyle değerini kaybeden İpek Yolu'na, küreselleşen ve ticaret hacmi büyüyen dünyada ülkeler eskisinden daha çok ihtiyaç duyar hale gelmiştir. Geçmişte farklı medeniyetlerin bir-biri ile bağlantı kurabilmesine neden olan İpek Yolu Türkiye ekonomisi içinde önemli fırsatlar oluşturmaktadır. Bu fırsatlar doğrultusunda İpek Yolu Projesi Türkiye Azerbaycan dış ticaret hacminin arttırılmasında çok önemli bir yere sahiptir. Ulaşım kolaylığı, finansal bütünlüğü, işbirliğinin çoğalması Türkiye ihracat pazarlaması için olumlu bir katkıda bulunacaktır. İpek Yolu Projeleri TRACECA, MARMARAY PROJESİ, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi, Bakı-Tiflis-Kars Demiryolu (BTK) Projesi: Türkiye bunların çoğunda aktif olarak yer almaktadır. Bu yazıda, bu tür projeler sunulmuş ve Türkiye'nin ihracat pazarlaması üzerindeki potansiyel etkileri ortaya konmuştur. Projeleri, Türkiye'nin ihracat pazarlaması üzerinde olumlu etkilere sahip olduğunu göstermektedir. Bu yolun yeniden hareketlilik kazanması Türkiye'nin Azerbaycan ile olan ilişkilerini hem kültürel hem de ekonomik manada güçlendirecek, Türkiye bu ilişkilerin sonucunda önemli kazançlar sağlayacağı beklenmektedir. Genel olarak tezin birinci bölümde İpek Yolu'nun tarihçesi, Modern İpek Yolu projesi hakkında bilgiler verilerek araştırma yapılmıştır. İkinci bölümünde ihracat pazarlaması açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise araştırmanın kapsamı, amacı verilerek Modern İpek Yolu'nun Azerbaycan ve Türkiye devletlerine katkıları ve şimdi ve gelecekteki ticaret ilişkileri araştırılarak Azerbaycan ve Türkiye arasındaki Dış Ticaret ilişkilerinden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The historical Silk Road, which connects the Far East to Europe, has served as a bridge between civilizations for centuries. This way, not only on international trade, science, art, culture and religious beliefs have been moved. With the development of maritime transport to the Silk Road have lost value, globalization and trade volume growing countries in the world have become much more needs to hear from the former. The Silk Road, which in the past caused different civilizations to be able to connect with one another, constitutes important opportunities within the Turkish economy. In line with these opportunities, the Silk Road Project has a very important place in increasing the volume of foreign trade of Turkey and Azerbaijan. Ease of transportation, financial integrity and increased cooperation will contribute positively to Turkish export marketing. Silk Road Projects TRACECA, MARMARAY Project, Trans Anatolia Natural Gas Pipeline (TANAP) Project, Bakı-Tbilisi-Kars railway (BTK) Project : Turkey is actively involved in most of these. In this paper, such projects were presented and their potential impact on Turkey's export marketing was revealed. Its projects show that Turkey has positive effects on Export Marketing. It is expected that Turkey will strengthen its relations with Azerbaijan both culturally and economically, and that Turkey will make significant gains as a result of these relations. In the first part of the thesis, the history of the Silk Road and the Modern Silk Road project are given and information is given. In the second part, export marketing are explained. In the third part of the research scope, objectives have been mentioned in the giving of the modern Silk Road, Azerbaijan and Turkey contribute to the state and trade relations now and in the future by investigating the relations between Turkey and Azerbaijan Foreign Trade.