Bankaların finansal yapılarının kümeleme analizi ile incelenmesi
Investigation of banks' financial structures by cluster analysis
- Tez No: 614222
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM KARAATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık Sektörü, Kümeleme Analizi, Finansal Oranlar, Beklenti Maksimizasyonu Algoritması, Banking Sector, Cluster Analysis, Financial Ratios, Expectation Maximization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülke de bankacılık sektörünün denetiminden sorumlu kurumların bankaların denetimi için gerçekleştirdikleri kontroller sürecinde geleneksel ve istatistiksel tekniklerden yararlandıkları görülmektedir. Türkiye'de bankacılık sektörü incelendiğinde yeni gelişmekte olan bir sektör olduğu gözlenmektedir. Bankacılık sektörü aktif ve sürekli değişimde olan bir yapıya sahiptir. Denetim merkezleri de bu aktif sektöre ayak uydurabilmek amacıyla kullandıkları teknikleri geliştirmeleri gerekmektedir. Bu çalışmada, bankacılık sektöründe 2017 yılı itibariyle faaliyeti devam eden 20 mevduat bankasına ait veriler kullanılarak elde edilen finansal oranlar yardımıyla bankaların finansal yapılarının kümeleme analizi ile incelemesi yapılmıştır. Kümeleme analizi için Beklenti Maksimizasyonu Algoritması (expectation maximization - EM) kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda finansal açıdan benzer bankalar ortaya konularak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In many developed and developing countries, it is seen that the institutions responsible for the supervision of the banking sector have benefited from traditional and statistical techniques during the audits of banks. When analyzed banking sector in Turkey and emerging digital intensity is observed that a sector is less. The banking sector has an active and constantly changing structure. Audit centers also need the techniques they use to keep up with this active sector. In this study, clustering analysis of the financial structures of the banks has been made with the help of financial ratios obtained by using the financial data of 20 deposit banks operating in banking sector as of 2017. Expectation maximization (EM) was used for cluster analysis. At the end of the study, financial similar banks were put forward and interpreted.