Kâğıtsız hastanelerde yeni teknolojilerin kabulünde kişi-örgüt uyumu: Bir hastane örneği
Person-organization adaptation in the acceptance of new technologies in paperless hospitals: Example of a hospital
- Tez No: 614223
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kişi-Örgüt Uyumu, Teknoloji Kabul Modeli, Teknoloji, Kâğıtsız Hastane, Person-Organization Compliance Scale, Technology Acceptance Model Scale, Technology, Paperless Hospital
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma; kurumlarda kullanılan teknolojilerin, çalışanların kurumla olan uyumunu ne şekilde etkilediğinin tespit edilmesini amaçlamaktadır. Bu bağlamda Türkiye'de kâğıtsız hastane statüsüne ilk geçen hastane olarak Ankara'da hizmet veren Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi'nde teknoloji kullanımı ile kişi-örgüt uyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi, kâğıtsız hastane projesinin çıktılarını görmek bakımından önem arz etmektedir. Bu amaçla araştırmanın örneklemini oluşturan Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi çalışanlarına, Teknoloji Kabul Modeli Ölçeği ve Kişi Örgüt Uyumu ölçeğinden oluşturulan 48 soruluk anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçları personellerin kâğıtsız teknolojilere olumlu bir bakış açısına sahip oldukları ve kâğıtsız teknolojileri faydalı bulduklarını göstermektedir. Yapılan fark testleri sonucunda kâğıtsız teknolojilere olumlu yaklaşan personelin, kâğıtsız teknoloji kullanım niyeti ve örgüt uyumu yüksek olarak tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına göre çalışanların kâğıtsız teknolojileri benimsedikleri ve faydalı gördükleri bununla birlikte kişilerin örgütle olan uyumlarının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, Kâğıtsız teknolojilerin örgütlerde kullanımları ile ilgili yapılacak örgüt temelli çalışmaların; işe alım süreçleri, öz yeterlilik, iç girişimcilik, performans konularında incelenmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir. Çünkü kâğıtsız teknolojilerin kullanımında bireysel faktörler, çalışanların örgütle uyumuna ve buna bağlı olarak ise olumlu performans çıktılarına ulaşmaya neden olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
This work; aims to determine how the technologies used in the institutions affect the employees' compliance with the organization. In this context, 48-item questionnaire, which is composed of Technology Acceptance Model Scale and Person-Organization Compliance Scale, was applied to Gazi Mustafa Kemal State Hospital employees, who were the sample of the research. The data obtained were analyzed using SPSS program. The results of the analysis show that the staff have a positive view of paperless technologies and they find the paperless technologies useful. As a result of the difference tests, the intention of the personnel who approached the paperless technologies positively and the use of paperless technology was found to be high. When the analyses are examined in general; it is found that employees adopt paperless technologies and find it useful; however, they have high compliance with the organization. In line with the findings obtained from the study, it is thought that it will be beneficial to examine the organization-based studies about the use of paperless technologies in organizations in terms of recruitment processes, self-sufficiency, internal entrepreneurship and performance.