Muhasebe meslek mensuplarında tükenmişlik sendromu: Isparta örneği
Burnout syndrome in accounting employees: A research in Isparta
- Tez No: 614221
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VESİLE ÖMÜRBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe Meslek Mensubu, Tükenmişlik Sendromu, Maslach Tükenmişlik Modeli, Accounting Employees, Burnout Syndrome, Maslach Burnout Mode
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
21. yüzyılda pek çok kişinin yaşadığı en önemli sorunlarından biri de tükenmişlik sendromudur. 1970'li yıllarda literatüre giren tükenmişlik kavramı, kişilerin çalışma hayatında yaşadıkları problemlerle ilişkilidir. Bu problemler, kişilerin hayatının her parçasına negatif yönde etki etmektedir. Muhasebe, sürekli insanlarla etkileşim halinde olunan ve yapılan işin fazlalığından kaynaklı stres altında çalışılmak zorunda olunan bir meslektir. Mesleğin bu durumu göz önüne alınarak, bu çalışmada muhasebe meslek mensuplarının tükenmişlik sendromu yaşayıp yaşamadıkları ve tükenmişlik düzeylerinin boyutlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Isparta ilinde mesleki faaliyetine bağımsız olarak devam eden muhasebe meslek mensuplarına, stajyer ve muhasebe elemanlarına, anket yöntemi kullanılarak araştırma yapılmıştır. Ulaşılan veriler Mann Whitney U Testi, Kruskall Wallis H Testi gibi istatistiki yöntemler kullanılarak analiz yapılmıştır. Analizler neticesinde muhasebe meslek mensuplarının tükenmişlik sendromu düzeyleri belirlenmiştir. Meslek mensuplarının duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı eksikliği tükenmişlik düzeyleri arasında anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Burnout syndrome is one of the most important problems experienced by many people in the 21st century. The concept of burnout, which entered the literature in the 1970s, is related to the problems people experience in working life. These problems have negative effects on every part of people's lives. Accounting is a profession that constantly interacts with people and has to work under the stress of the excess work done. In this study, it is aimed to determine whether the professional accountants have burnout syndrome and the extent of burnout levels. In Isparta province, independent professional accountants, trainees and accounting staff who have continued their professional activities were surveyed by using survey method. The data were analyzed using statistical methods such as Mann Whitney U Test and Kruskal Wallis H Test. As a result of the analyzes, burnout syndrome levels of professional accountants were determined. It was found that there was a significant relationship between the levels of burnout, emotional exhaustion, depersonalization and lack of personal accomplishment.