Erişkin hematoloji ve kemik iliği transplantasyonu(KİT) ünitelerinde yatan hematolojik maligniteli hastalarda gelişen kan dolaşımı enfeksiyonlarının araştırılması
Investigation of bloodstream infections among patients with hematological malignancies hospitalized at adult hematology and bone marrow transplant (BMT) units
- Tez No: 614246
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL ULU KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hematolojik malignite, kan dolaşım enfeksiyonu, antibiyotik direnci, nötropeni
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Son yıllarda hematolojik malignite tedavisinde yaşanan ilerle¬melerle birlikte daha çok sayıda hasta, hastanede yatarak tedavi görmektedir. Tıbbi teknoloji ve uygulamalardaki bu gelişmeler, hastaların yaşam sürelerini arttırmakla beraber uzun süreli hastane yatışları hematolojik maligniteli hastalarda enfeksiyon gelişimi riskini arttırmaktadır. Hastanın kan kültüründe mikroorganizma saptanması olarak tanımlanan kan dolaşım enfeksiyonu (KDE), tanı, tedavi ve prognoz açısından son derece önemlidir. KDE'nun erken tanı ve doğru tedavisi mortalite oranlarını anlamlı derecede azaltmaktadır. Uygun ampirik antibiyotik tedavisinin başlanmasının mortaliteyi azalttığı bilinmektedir. Bu nedenle merkezlerin olası enfeksiyon etkenleri¬nin türü, yaygınlığı ve antibiyotik direnç patern¬leri gibi lokal epidemiyolojik verilere sahip olması, ampirik tedavi yaklaşımlarında yol gös-terici olacaktır. Bu çalışma Erciyes Üniversitesi Hastanesi (ERÜH) hematoloji ve kemik iliği transplantasyonu (KİT) ünitelerinde 2013 -2017 yılları arasında yatmış olan 18 yaşın üstündeki hematolojik malignite tanısı alan hastalarda retrospektif olarak yapıldı. Bu çalışmada, hastalarda KDE etkeni olan bakterilerin türü, sıklığı, antibiyotik direnç durumları, hastaların nötropeni durumları, hematolojik malignite tipleri ve oranları, kök hücre transplantasyonu olup olmadığı ve yedi günlük mortalite oranlarının araştırılması amaçlanmıştır. Her hasta çalışmaya bir kez alındı. Veriler SPSS 22.0 istatistik paket programında değerlendirildi. p˂ 0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bu çalışma Erciyes Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu tarafından onaylandı (2018/292). Toplam 430 hasta ve 471 üreme incelendi. Hastaların yaş medyanı 50 (18-86) idi. Hastaların 265'i (% 61.6) erkek cinsiyet idi. En yaygın maligniteler; 189 (% 43.9) hastada akut myeloblastik lösemi (AML), 71 (% 16.5) hastada kronik myeloid lösemi (KML), 21 (% 4.8) hastada hodgkin lenfoma ve 71 (% 16.5) hastada non-hodgkin lenfoma olarak belirlendi. Toplam yedi günlük mortalite oranı % 10.5 ve 45 hasta idi. Hastaların 48'i (% 11.2) nötropenik (100-500 mm3), 249'u (% 57.9) derin nötropenik (˂100 mm3) idi. Hastaların 5'inde (% 1.2) graft versus host hastalığı (GVHH) söz konusu idi. Hastaların 115'ine (% 26.7) kök hücre nakli yapıldığı belirlendi. Enfeksiyonlarda etken gram-negatif mikroorganizmalarda başlıca E.coli 130 (% 27.6), gram-pozitif mikroorganizmalarda ise S.epidermidis 81 (% 17.2) olarak bulundu. Etkenlerde genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz GSBL (+) üreten mikroorganizmalar E.coli 27/130 (% 20.8), K.pneumoniae 7/45 (% 15.6), K.oxytoca 1/3 (% 33.3) olarak bulundu. Çalışmanın sonunda gram negatif bakteriler en sık izole edilen mikroorganizmalar olarak bulunmuştur. Gelişen enfeksiyonların daha çok dirençli mikroorganizmalar kaynaklı olması dikkat çekicidir.
Özet (Çeviri)
As a consequence of recent advances in the treatment of hematological malignancies, greater number of patients have been receiving inpatient treatment. Such improvements in medical technology and applications help increasing the life expectancy of the patients, but the longer-term hospitalizations, in turn, put the patients with hematological malignancies at a higher risk of infection. Bloodstream infection (BSI), which is defined as the detection of a microorganism in the blood culture of the patient, is extremely important in terms of diagnosis, treatment and prognosis. Early diagnosis and correct treatment of BSI significantly reduces mortality rates. Initiation of appropriate empirical antibiotic therapy is known to reduce mortality. To this end, gaining local epidemiological data such as the type of infectious agents as well as their prevalence and any antibiotic resistance patterns may help medical facilities guiding their empirical treatment approaches. This is a retrospective study of patients ≥18 years of age who were diagnosed with a hematological malignancy and hospitalized at the hematology and bone marrow transplant units of the Erciyes University Hospital (ERUH) between 2013-2017. The aim of this study was to investigate the type, frequency, and antibiotic resistance status of the bacterial BSI agents as well as the neutropenia status, types and percentages of hematological malignancies, presence of stem cell transplant, and seven-day mortality rates of the inflicted patients. Each patient was counted as one case in the study. The data was evaluated by SPSS 22.0 statistical package program. A p value of ˂ 0.05 was considered statistically significant. This study was approved by the Erciyes University Clinical Research Ethics Committee (2018/292). A total of 430 patients and 471 bacterial growths were examined. The median age of the patients was 50 (18-86). Of the patients, 265 (61.6%) were male. The most common malignancies were: acute myeloblastic leukemia (AML) detected in 189 (43.9%) patients, chronic myeloid leukemia (CML) in 71 (16.5%) patients, Hodgkin's lymphoma in 21 (4.8%) patients and non-Hodgkin's lymphoma in 71 (16.5%) patients. Overall seven-day mortality rate was 10.5% and death occurred in 45 patients. Neutropenia (ANC=100-500/mm3) and deep neutropenia (ANC