Türkiye'de çocuk-mekan üzerine yapılan lisansüstü tezlerin değerlendirilmesi
An evaluation of academic dissertations on children and space in Turkey
- Tez No: 614268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, mekan, mimarlık, akademik çalışmalar, Türkiye, Child, space, architecture, academic studies, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Yetişkin insanın toplum içinde sergilediği davranış, kişiliği ve sosyalleşme kabiliyeti çocukluk döneminde içerisinde bulunduğu fiziksel çevrenin etkisinde şekillenmektedir. Çocukluk dönemin farklı yaş evrelerinde fiziksel, sosyal, sosyal ve bilişsel gelişimi kent, kamusal alan, konut, eğitim alanları vb. mekanlar içerisinde çeşitlilik göstermektedir. Çocuklar için tasarlanan mekanlar onların mekansal deneyimlerinin niteliği ve gereksinimlerinin karşılanması yönünde tasarlanmalıdır. Çocuk-Mekan ilişkisini konu alan bu çalışma 90li yıllardan bu güne Türkiye'de Mimarlık alanında yapılmış akademik tezlerin değerlendirmesini amaçlanmaktadır. Bu bağlamda mimari disiplinler arasında Çocuk-Mekan konusunun hangi boyutta ele alındığını tespit etmek ve saptanan durum üzerinde gelecek çalışmalara yön verecek bir altlık oluşturmak hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Behavior, personality and socialization ability of adults are shaped by the physical environment they took part in childhood. Physical, social, sensory and cognitive development in different age stages of childhood is varied in city, public space, housing, education areas and other places. Spaces designed for children should be designed to meet their needs and spatial experience qualities. This study focuses on the relationship between children and space by aiming to evaluate the Academic Theses in Architecture which published in Turkey since 90's. In this context, it is aimed to determine the extent to which the Child-Space issue is handled among the architectural disciplines and form a base to guide future studies.