Eser düzeydeki kuersetin için yeni bir ekstraksiyon yöntemi geliştirilmesi
Development of a new extraction method for quecetin at trace level
- Tez No: 614267
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sıvı faz mikroekstraksiyonu, UV–vis spektrofotometri, N-N-dimetil-n-oktilamin, Liquid phase microextraction, UV-Vis spectrophotometry, N-N-dimethyl-n-Octylamine
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tez çalışmasında eser miktarda bulunan kuersetinin, amin bazlı sıvı faz mikroekstraksiyonu ile zenginleştirilmesi sonrası UV-VIS spektrofotometresi ile tayinini içeren bir yöntem geliştirilmiştir. Ekstraksiyon çözücüsü olarak N,N-Dimetil-n-Oktilamin kullanılan yöntemde, kuersetin pH 4,0'te ekstraksiyon yapıldıktan sonra 382.5 nm de UV-VIS spektrofotometresi ile tayin edilmiştir. Yöntem üzerinden etkili olan pH, ekstraksiyon çözücüsü türü ve hacmi, örnek hacmi, ekstraksiyon süresi gibi önemli analitik parametreler optimize edilmiştir. Kuersetin için gözlenebilme sınırı ve tayin sınırı değerleri sırası ile 0,07 µg mL-1 ve 0,24 µg mL-1 olarak hesaplanmıştır. Yöntem farklı gıda örneklerine başarı ile uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a method, which includes determination of trace amounts of quercetin in samples by using UV-VIS spectrophotometry after enrichment with amine based liquid phase microextraction, has been developed. As extraction solvent, N,N-dimethyl-n-octylamine has been used and the quercetin was determined by UV-VIS spectrophotometry at 382.5 nm at pH 4,0. Important analytical parameters, such as pH, extraction solvent type and volume, sample volume, extraction time were optimized by the method. The quantification limit and the determination limit values for quercetin were calculated as 0.07 µg mL-1 and 0.24 µg mL-1, respectively. The developed method has been successfully applied to different food samples.