İş görüşmelerinin aday bakış açısıyla değerlendirilmesi ve lojistik işletmeleri üzerine bir uygulama
An application on logistics businesses with evaluation of job interviews from the perspective of the candidates
  1. Tez No: 614407
  2. Yazar: EZGİ ALTUNKESER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TARIK BİRGÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş görüşmesi, İşgören seçimi, Görüşmeci davranışı, Aday görüşleri, Job interview, Employee selection, Interviewer behavior, Candidate opinions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Nitelikli iş gören ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Eğitimde yaratılan fırsatlar da bu artışı desteklemektedir. Lojistik sektörü genç ve dinamik bir yapıya sahip olduğu için sürekli kendini geliştiren bireylere ihtiyaç duymaktadır. Fakat bu dinamikliğe yetişebilmek için iş gören adaylarının karşısına tecrübe faktörü çıkmaktadır ve bu sebeple, iş görüşmelerinde bu faktör bir adım ön plana çıkmaktadır. Bunun yanı sıra, bu işi temelinden, okulundan eğitimini almış iş gören ihtiyacı da bazı işletmeler açısından daha önemli hale gelmiştir. O yüzden bu çalışma, iş görüşme sürecinde adayların yaşadıkları deneyimler olumlu ve olumsuz bir şekilde değerlendirilerek, adayların iş görüşmelerine olan bakış açıları incelenmiştir. Yapılan faktör analizleri sonucunda, adaylarından kendilerinden duydukları memnuniyet boyutunda“görüşme sürecine hazırlık”ve“görüşme sürecinde kendinden duyduğu memnuniyet”faktörleri ve adayların görüşmecilerden memnuniyet boyutunda“adaya gösterilen ilgi”,“bilgilendirme”,“korkutma”faktörleri ortaya çıkmıştır. Yapılan güvenirlik analizleri sonucu görüşme öncesi sorulan sorularda bir maddenin güvenirliği bozduğu görülmüş ve çalışmadan çıkarılmıştır. Görüşme esnası ve sonrası olarak ele alınan ikinci kısımda güvenirlik analizi tam bulunmuştur. Anlamlı, geçerli ve güvenirliğe sahip olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The need for qualified work is increasing day by day. Opportunities created in education also support this increase. Since the logistics sector has a young and dynamic structure, it needs individuals who constantly develop themselves. However, in order to reach this dynamic, there is an experience factor for the candidates who work and therefore, this factor becomes a step forward in the job interviews. In addition, the need for work, which has received training from its school, has become more important for some businesses. Therefore, in this study, the experiences of the candidates in the job interview process are evaluated in a positive and negative way and the views of the candidates about the job interviews are examined. As a result of the factor analysis, the factors of hazırlık preparation for interview process“and memnuniyet self-satisfaction during interview ve and ilgi attention ilgi,”informing“,”intimidation memnuniyet factors emerged in the satisfaction dimension of the candidates. As a result of the reliability analyzes, it was seen that a question impaired reliability in the questions asked before the interview and was excluded from the study. In the second part, which was discussed during and after the interview, the reliability analysis was found to be complete. It was found to be meaningful, valid and reliable.