Gendered rural transformation and peasant-workers: The case of the women of the greenhouse, Western Anatolia, Turkey
Kırsal dönüşüm ve köylü-işçilere toplumsal cinsiyet perspektifi ile bakmak: Sera işçisi kadınlar örneği, Batı Anadolu Bölgesi, Türkiye
  1. Tez No: 614410
  2. Yazar: ZEYNEP CEREN EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜNDÜZ HOŞGÖR, PROF. DR. HELGA RITTERSBERGER TILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: köylü-işçi, proleterleşme, toplumsal cinsiyet emek rejimi, kırsal dönüşüm, peasant-worker, proletarianization, gender labor regime, rural transformation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 462
Özet
Kırsal Türkiye'de küresel tarım-gıda ilişkilerinin neoliberal yeniden yapılanması, küçük üreticiler üzerinde yıkıcı etkilere yol açtı. Küçük üretici kitleleri köylülüğün itibar kaybı, üretimden kopma ve göç ile yüz yüze kalırken, bu aynı zamanda köylü-işçi kategorisi ve proleterleşme sürecinin derinleşmesine neden oldu. Kırsal bölgedeki kadınlar aynı doğrultuda üretimden çekilirken, çok sınırlı bir kısmı önceki ücretsiz aile işçisi konumunu ücretli işçi konumu ile değiştirebildi. Bu bağlamda, tez çalışması Sera olarak bilinen bir tarım şirketinde ücretli işçi olarak istihdam edilen köylü-işçi kadınların çalışma deneyimi ve pratiklerine feminist bir bakış açısı ile odaklanıyor. Bu çalışma, ortaya çıkan toplumsal cinsiyet emek rejimi içerisindeki örüntüleri kadınların perspektiflerini merkeze alarak anlamaya çalışmaktadır. Söz konusu rejim kadınların serada, evde ve tarlada gerçekleşen ücretli ve ücretsiz emek biçimlerini kapsamaktadır. Güçlenmeye referansla, kadınların hayatlarını dönüştürmek ve değiştirmek için yarattıkları nişler de dikkate alınmıştır. Özetle, tez çalışması köylü-işçi kategorisinin ve proleterleşme sürecinin toplumsal cinsiyetlendirilmiş olduğunu iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
The neoliberal re-structuring of global agri-food relations in rural Turkey has had devastating effects on small-producer households, who face the peasantry's loss of stature, decoupling from production, and migration. This also leads to a deepening of the category of peasant-workers and proletarianization. In line with this, rural women withdraw from production, while only a limited number replace their previous status as unpaid family laborer with paid labor. This study focuses on the laboring experiences and practices of peasant-worker women employed as waged labor in an agribusiness called the Greenhouse in the Bakırçay Basin (Western Anatolia, Turkey) from a feminist perspective. It aims to explore the patterns of the emerging gender labor regime on the basis of these women's own perspectives. The regime covers women's paid and unpaid labor at the Greenhouse, at home and in the fields. The niches the women create to transform and change their lives with reference to empowerment are also taken into account. In sum, this study argues that both the category of peasant-worker and the process of proletarianization is gendered.