Bilgisayar oyunları ve tüketim kültürü ilişkisi: Çok oyunculu çevrimiçi rol oynama oyunlarının (MMORPGS) sanal ekonomisi üzerine inceleme
Relationship between computer games and consumption culture: Investigation on the virtual economy of multi-player online role play games (MMORPGS)
  1. Tez No: 614409
  2. Yazar: ÜNAL ERZENGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İletişim Bilimleri, Economics, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital oyun, Sanal ekonomi, Çok oyunculu çevrimiçi rol oynama oyunları, Digital game, Virtual economy, Multiplayer online role playing games
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Oyun kavramı kültür kavramı kadar eski bir olgudur. 20. yüzyılın son dönemlerinde ise karşımıza dijital oyunlar çıkmaktadır. Teknolojideki gelişmeler ve internetin gelişmesiyle birlikte dijital oyunlar daha büyük bir unsur olarak ortaya çıkmaya başladı. Çalışmada Çok Oyunculu Çevrimiçi Rol Yapma Oyunları (Massively Multiplayer Online Role Playing Game), İşbirlikçi Oyun (Kooperatif Oyun), Video Oyun Türleri kavramları açıklanmış olup ve MMO'ların kısa tarihine bakılmıştır. Çalışmanın son bölümünde çok oyunculu çevrimiçi oyunlarından (MMORPG) biri olan World of Warcraft'ın sanal ekonomisi incelenmiştir. Oyun içi sanal ekonomi kavramının nasıl işlendiği, bu oyunda kullanıcıların oyun içi fantezi dünyasında sanal ekonomiyi nasıl işledikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Game concept is as old as the concept of culture. İn the late 20th century, digital games emerge. With the advances in technology and the development of the Internet, digital games have emerged as a larger element. In this study, the concepts of Massively Multiplayer Online Role Playing Game, Cooperative Game, Video Game Types were explained and the short history of MMOs was examined. In the last part of the study, the virtual economy of World of Warcraft, one of the multiplayer online games (MMORPG), is examined. The concept of in-game virtual economy is studied and in this game, users' virtual economy in the in-game fantasy world is examined.