Farklı enstrüman çalan müzisyenler ile müzisyen olmayan bireylerin el reaksiyon zamanı ve el becerilerinin incelenmesi
An examination of hand reaction time and hand skills of the musicians WHO play different instruments and those of non-musician individuals
- Tez No: 614511
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELNUR NARİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Müzik, Physiotherapy and Rehabilitation, Music
- Anahtar Kelimeler: Motor yetenek, Nelson el reaksiyon testi, mobil cihaz uygulaması, purdue pegboard testi, Motor ability, Nelson hand reaction test, mobile device application, purdue pegboard test
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortopedik Fizyoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, hem farklı enstrüman çalan müzisyenler ile müzisyen olmayan bireylerin el reaksiyon zamanı ve el becerilerini incelemek hem de Nelson el reaksiyon testi (NERT) ile mobil cihaz uygulaması (MCU) arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Yöntem: Bu çalışmaya üflemeli (32), yaylı (32), tuşlu (32) enstrüman çalan müzisyenler ve müzisyen olmayan bireyler (32) olmak üzere toplamda 128 kişi dahil edilmiştir. Bireylerin basit reaksiyon zamanı NERT, ayırt edici reaksiyon zamanı MCU içerisinde yer alan“Reaction Time Test”, kaba el becerisi Minnesota El Beceri Testi (MEBT) ve ince el becerisi Purdue Pegboard Test (PPT) ile değerlendirilmiştir. Her birey sadece 1 kez değerlendirmeye alınmıştır. Bulgular: NERT için müzisyen olmayan grup, müzisyen gruptan daha başarılıdır (p0,05). NERT ve MCU arasında anlamlı pozitif düşük düzeyde korelasyon vardır (rs=0,246 p=0,005). Sonuç: Bireylerin motor performanslarını belirlemede motor yetenekler değerlendirilmelidir. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında, müzisyenlerin enstrümanlarını tutma ve çalma pozisyonlarına özgü değerlendirme yöntemlerinin geliştirilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is investigating the hand reaction time and hand skills of non-musicians and musicians who play different instruments and also determining the relationship between Nelson hand reaction test (NHRT) and mobile device application (MDA). Methods: There are total of 128 people with musicians who play wind (32), strings (32), keys (32) instruments and non-musicians (32) in this study. Individuals were evaluated the simple reaction time with NHRT, discriminative reaction time with MDA, gross hand skill with Minnesota Manual Dexterity Test (MMDT) and fine hand skill Purdue Pegboard Test (PPT) in this study. Each individual was evaluated only once. Results: Non-musician group is more successful than musician group for NHRT (p 0.05). There was a significant positive low level correlation between NHRT and MDA (rs = 0.246 p = 0.005). Conclusion: Motor abilities should be evaluated in determining the motor performance of individuals. In the field of physiotherapy and rehabilitation, it is recommended that development of evaluation methods according to positions of musicians holding and playing their instruments.