Finansal başarısızlığın belirlenmesinde finansal oranların kullanımı ve diskriminant analizi ile bankaların finansal başarısızlık tahmini
Using financial ratios in determining and predicting of banks financial failure with discriminant analysis
  1. Tez No: 614526
  2. Yazar: ABAELMOTAZBEALLA YASSİN GASİM RAMADAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZEN AKÇAKANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Financial Failure, Discriminant Analysis, Financial Ratios, Banks
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Finansal başarısızlığın öngörülmesi finansal işlemler ile ilgilenen paydaşlar ve hatta bir ülkenin ekonomisi için büyük önem taşıması nedeniyle uzun zamandır ilgi konusu olmuştur. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki mevduat bankalarında finansal başarısızlığı tahmin etmek için kullanılabilecek, belirgin bir öngörüde bulunma kabiliyetine sahip, kritik finansal oranları belirleyerek diskriminant analizi yöntemi ile finansal başarı/başarısızlık tahmininde bulunmaktır. Bu kapsamda, çalışma 2000-2011 yılları arasında faaliyetlerini devam ettiren 23 başarılı banka ile bu dönem içindeki herhangi bir yılda TMSF'ye devredilen, birleşen ve satın alınan 23 başarısız banka olmak üzere, toplam 46 adet özel ve kamu sermayeli ticaret bankalarından oluşmaktadır. Bu çalışmayı literatürdeki diğer çalışmalardan ayıran, birleşen ve satın alınan bankaların da başarı/başarısızlık kriteri olarak modele dahil edilmesidir. Tahmin modelini oluşturmak için 8 farklı oran kullanılmıştır. Oranlara Türkiye Bankalar Birliği (TBB) internet sitesinden ulaşılmıştır. Çalışmada şu oranlar anlamlı olarak bulunmuştur: Toplam Gelir / Toplam Gider, Toplam Kredi / Toplam Varlıklar ve Yabancı Para Likit Aktifleri/ Yabancı Para Likit Pasifleri. Finansal başarısızlıkların ekonomik maliyeti oldukça büyüktür. Kârlılık oranları, işletmenin yaşam döngüsünde makul bir yönetim etkinliği ölçüsü sunabilmektedir. Varlık kalitesi oranları işletme başarısızlığının tarihsel nedenlerini sağlarken, likidite oranları işletmelerin ödeme kabiliyetinin bir ölçüsüdür. Çalışmanın sonuçlarına göre, Sermaye yeterliliği oranlarının hiçbirinin Türkiye'deki mevduat bankalarındaki finansal başarısızlıkları tahmin etmede önemli bir rolünün olmamasıdır. Çalışmada oluşturulan model, 1 yıl önce başarısızlık tahmininde %91,3 doğruluk oranında bir sınıflandırma elde etmiştir. Anahtar Kelimler: Finansal Başarısızlık, Diskriminant Analizi, Finansal Oranlar, Bankalar
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine and identify the critical financial ratios which have ability to be used as a predictor to estimate the financial failure in deposit banks in Turkey using discriminant analysis method. In this context, the data of the study consists of 46 deposit banks, 23 successful banks are continuously operating between 2000-2011 and 23 failed banks that were transferred to the SDIF, merged and acquired by another bank in any year during the period of the study. What discriminates this study from other studies in the literature specifically in Turkey is using of merged and acquired banks into the model as a success / failure criterion. In this study. 8 different ratios have been used to build the prediction model. The ratios have been selected from the data which electronically published by Banks Association of Turkey (B.A.T) in the internet website. The following ratios were found to be significant: Total Income / Total Expense, Total Credit / Total Assets and Foreign Currency Liquid Assets / Foreign Currency Liquid Liabilities. The economic cost of financial failures is considerable. Profitability ratios can provide a reasonable measure of management effectiveness in the business life cycle. While asset quality ratios provide historical explains for business failure, liquidity ratios are a measure of firm's solvency. According to the results of the study, none of the capital ratios were found important in predicting financial failure in deposit banks in Turkey. The model attained 91.3% correct classification in 1-year before failure.