Farklı etnik kimlik tanımlamalarında bulunan grupların toplumsal bütünleşme ve farklılaşma alanlarının araştırılması (Siverek örneği)
Investigation of social integration and differentiation areas of groups in different ethnic identity description (Siverek example)
- Tez No: 614549
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyo-Kültürel Özellikler, Etno-Sosyolojik Özellikler, Etnisite, Etnik Grup, Etnik Kimlik, Etnik Gruplar Arası İlişkiler, Siverek Karakeçilileri, Toplumsal Bütünleşme Alanları, Toplumsal Farklılaşma Alanları, Socio-Cultural Characteristics, Ethno-Sociological Characteristics Ethnicity, Ethnic group, Ethnic Identity, Relations Between Ethnic Groups, Siverek Karakeçilileri, Social Integration Areas, Social Differentiation Areas
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu çalışma, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Bu bölge; farklı etnik kimlik tanımlamalarında bulunan gurupların yaşadığı bir bölgedir. Çalışmanın temel kavramlarından biri olan etnik grup kavramı; farklı etnik kimlik tanımlamalarında bulunan grupları ifade etmek için kullanılmıştır. Sözü edilen farklı etnik grupların; etno-sosyolojik ve sosyo-kültürel özelliklerinden hareketle, bir arada nasıl yaşadıklarının araştırılması bu çalışmanın amacıdır. Bu amaç için,“Siverek Karakeçilileri”çalışma grubu olarak belirlenmiştir. Karakeçililer, Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşamaktadır. Ertuğrul Gazi öncülüğünde Orta Asya'dan göç ederek Anadolu'ya gelmişlerdir. Bu göç esnasında, bir grup Karakeçili Şanlıurfa'nın; Bozova, Siverek ve Viranşehir ilçelerine yerleşmiştir. Çalışma, Siverek ilçesine yerleşen Karakeçililer ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, nitel araştırma yönteminin etnografya deseniyle gerçekleştirilmiştir. Katılımlı gözlem ve görüşme teknikleriyle toplanan verilerden hareketle; bölgedeki farklı etnik grupların, toplumsal bütünleşme ve toplumsal farklılaşma alanları oluşturdukları tespit edilmiştir. Bölgedeki farklı etnik gruplar, oluşturulan bu alanlar üzerinden bir arada yaşamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in Siverek district of Şanlıurfa. This region; It is a region where groups of different ethnic identities live. One of the basic concepts of the study is the concept of ethnic group; It is used to refer to groups of different ethnic identities. The different ethnic groups mentioned; The aim of this study is to investigate how they live together based on their ethno-sociological and socio-cultural characteristics. For this purpose,“Siverek Karakeçililer”was determined as the working group. Karakeçililer is, they live in different regions of Turkey. They migrated from Central Asia under the leadership of Ertuğrul Gazi and came to Anatolia. During this migration, a group of Karakeçili Sanliurfa; It is located in Bozova, Siverek and Viransehir districts. The study was conducted with Karakeçililer who settled in Siverek district. This study was carried out with ethnographic design of qualitative research method. Based on the data collected through participatory observation and interview techniques; It has been determined that different ethnic groups in the region constitute areas of social integration and social differentiation. Different ethnic groups in the region live together through these areas.