Video oyunlarında tarihi mekânların gerçek halleri ile karşılaştırılması
Comparison of historic spaces with the real states in video games
- Tez No: 614553
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİCRAN HANIM HALAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Video oyunları, Mekân, Sanal mekân, Sanal gerçeklik, Koruma bilinci, Video games, Space, Virtual space, Virtual reality, Protection consciousness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Video oyunlarının gelişmesi ile birlikte sanal mekân, sanal gerçeklik gibi sistemler günlük hayatımızda yer edinmiş ve kullanım alanları artmıştır. Bu sistemler günlük hayatımızın hemen hemen her aşamasında yer aldığı gibi mimari alanına da etki etmiştir. Bu yüksek lisans tez çalışmasında amaç, video oyunlarında tasarlanan kurgu içinde tarihi mekânlar arka plana atılmasını önlemek ve kültürel mirasın içinde geçen oyunların kurgularında amaç kültürel mirası öğretme ve farkındalık oluşturmanın ve video oyunlarında tarihi mekânları korumaya dikkat çekmek için bunu alanında uzman 3 kişi tarafından tarihi mekânları gerçekleri ile karşılaştırmak ve değerlendirmesini yapmaktır. Alanında uzman 3 kişi tarafından video oyunlarında kurgulanan tarihi mekânların gerçek halleri ile yapılan karşılaştırma ve değerlendirme göz önünde tutularak çeşitli öneriler geliştirilmiştir. Bu doğrultuda hazırlanan tez, toplam beş bölümden oluşmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde, tez çalışmasının amaç, kapsam, sınırlılıkları ve literatürdeki yerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümünde, çalışma kapsamında kullanılan materyal ve izlenilen yöntemden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise alanında uzman 3 kişi tarafından video oyunlarında kurgulanan tarihi mekânların gerçek halleri ile yapılan karşılaştırma değerlendirmeleri yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise elde edilen tüm verilerden çıkarılan sonuçların değerlendirilmesi ve kendi aralarında karşılaştırılması yapılmıştır. Son bölümde ise değerlendirmeler göz önünde tutularak sonuç ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the development of video games, systems such as virtual space and virtual reality have gained a place in our daily lives and their usage areas have increased. These systems have taken place in almost every stage of our daily life as well as the architecture. The aim of this master thesis is to prevent historical places in the fiction designed in video games and to aim to teach the cultural heritage and create awareness in the fictions of the games that take place in the cultural heritage and to draw attention to the protection of historical places in video games. to evaluate and compare with. Various suggestions have been developed by considering the comparison and evaluation of the real places of the historical places constructed in video games by 3 experts in their field. The thesis prepared in this direction consists of a total of five chapters. In the first part of the study, the purpose, scope, limitations and place of the thesis in the literature are mentioned. In the second part, the material used and the method followed are mentioned. In the third part, the comparison of the real places of the historical places constructed in video games by 3 experts in the field is made. In the fourth chapter, the results of all data obtained are evaluated and compared with each other. In the last section, the results and recommendations are presented considering the evaluations.