Farklı metrik uzaylarda tek ve çoğul değerli dönüşümler için sabit nokta teoremleri
Fixed point theorems for single and multi valued mappings in different metric spaces
  1. Tez No: 614565
  2. Yazar: SEHER SULTAN YEŞİLKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAFER AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Sabit nokta, Metrik uzay, Kısmi metrik uzay, Daralma dönüşümü, Fixed point, Metric spaces, Partial metric spaces, Contraction mapping
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Üç bölümden oluşan bu çalışmanın amacı, farklı metrik uzaylarda tek ve çoğul değerli dönüşümler için sabit nokta teoremleri vermektir. Birinci bölümde sabit nokta teorisinin genel olarak gelişimi, bu teorinin önemi ve kullanım alanları hakkında kısa bir bilgi verildi. İkinci bölümde daha sonraki bölümlerde kullanılan bazı temel kavramlar ve teoremler verildi. Tezin orjinal kısmını oluşturan son bölümü ise farklı metrik uzaylarda tek ve çoğul değerli dönüşümler için sabit nokta teoremlerinden oluşan, üç kısım olarak düzenlendi. İlk kısımda, metrik uzaylarda tek değerli (θ,φ) daralma dönüşümleri için bazı sabit nokta teoremleri verildi. İkinci kısımda kısmi metrik uzaylarda çoğul değerli (θ,φ) daralma dönüşümleri için bazı sabit nokta teoremleri verildi. Üçüncü kısımda ise kısmi metrik uzaylarda farklı yapıdaki bazı daralma dönüşümleri için sabit nokta teoremleri verildi. Ayrıca bu teoremleri destekleyen örnekler verildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study consisting three chapters is to give fixed point theorems for single and multi valued mappings in different metric spaces. In the first chapter, brief information in general of the fixed point theory with the development, the importance of this theory and the usage fields was given. In the second chapter, some basic concept and theorems which are used in the following chapters were given. In the last chapter, forming the original section of the thesis which fixed point theorems for single and multi valued mappings in different metric spaces, has arranged as three parts. In the first part, some fixed point theorems for single valued (θ,φ)-contractivity mappings in metric spaces were given. In the second part, some fixed point theorems for multi valued (θ,φ)-contractivity mappings in partial metric spaces were given. In the third part, fixed point theorems for different construction some contraction mappings in partial metric spaces were given. Also, examples supporting these theorems were given.