Çocuk cerrahisi servislerinde idrar kateteri kullanımına bağlı gelişen idraryolu enfeksiyonları ve risk etmenlerinin belirlenmesi
Evaluation of catheter-associated urinary tract infections and risk factors in pediatric surgery units
  1. Tez No: 614571
  2. Yazar: ÖZLEM BOYBEYİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ŞENOCAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: urinary tract infection, hospital-acquired urinary tract infections, catheter-associated urinary tract infections, child
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Boybeyi Ö. Çocuk Cerrahisi servislerinde idrar kateteri kullanımına bağlı gelişen idraryolu enfeksiyonları ve risk etmenlerinin belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Tezi, Ankara, 2009.Hastane kaynaklı idraryolu enfeksiyonu (HKİYE) hastanede kalış süresinde ortaya çıkan ve idraryollarında olan enfeksiyondur. HKİYE morbidite, mortalite ve tedavi maliyetini ciddi oranda arttırmasından dolayı önemi giderek artan bir konudur. Özellikle cerrahi servislerde ve yoğun bakımlarda hastanede kalış süresini arttıran önemli bir sorundur.Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Çocuk Cerrahisi servislerinde yatmakta olan ve ameliyat öncesi ve/veya sonrası dönemde idrar kateteri ile takip edilen hastalar çalışmaya katılmıştır. Çalışmaya kontrol grubu olmaksızın toplam 112 hasta alınmıştır. Çocuk Cerrahisi servislerinde yatan ve idrar kateteri ile izlenen hastalardan idrar kateteri takılmasından kateterizasyon sonlanana kadar başlangıçtan itibaren 0, 3, 6, 9. günlerde eş zamanlı idrar incelemesi ve idrar kültürü alınmıştır. Hastaneye başvurudan 48 saat önce antibiyotik tedavisi alan ve kateter takılmadan önce, idraryolu enfeksiyonu (İYE) tanısı alan hastalar çalışma dışında tutulmuştur. Hastaların yaşları, cinsiyetleri, hastaneye yatış tarihleri, idrar sondasının takılma zamanı ve kalış süresi, eşlik eden anatomik bozukluk, İYE öyküsü, idrar sondasının ne koşullarda takıldığı, eş zamanlı kullanılan antibiyotikler kayıt edilmiştir. Üretral kateter kalış süresi ile enfeksiyon görülme sıklığı karşılaştırılmıştır. Ayrıca eşit sürede üretral sondalı kalan, İYE olan hastalar; sonda takılma koşulları, antibiyotik kullanımı, eşlik eden üriner anatomik bozukluk açılarından karşılaştırılmıştır. İdrar kültüründe üreme olan olguların kateter kalış süresinin daha uzun olduğu görülmüştür (p= 0,042). Kültüründe üreme bulunan olguların preoperatif daha uzun süre antibiyotik aldığı görülmüştür (p= 0,003). Kateterleri serviste takılan olgularda ameliyathanede takılanlara göre daha fazla enfeksiyon saptanmıştır (p=0,030).Çalışmamızın sonuçlarına göre, kateter ile ilişkili İYE için en önemli risk etmenleri kateterin uzun süre kalması, preoperatif uzun süre antibiyotik kullanılması ve kateterin uygun koşullarda takılmamasıdır. Cerrahi servislerde hastane kaynaklı İYE için kateterizasyon önemli bir risk etmenidir.Anahtar Kelime: idraryolu enfeksiyonu, hastane kaynaklı idraryolu enfeksiyonu, kateterle ilişkili idraryolu enfeksiyonu, çocuk
Özet (Çeviri)
Boybeyi Ö. Evaluation of catheter-associated urinary tract infections and risk factors in pediatric surgery units.Hacettepe University Faculty of Medicine, Pediatric Surgery Department, Thesis of Pediatric Surgery, Ankara, 2009.Hospital acquired urinary tract infections (HAUTI) are urinary tract infections seen during hospitalization. HAUTI continues to be an important issue, causing morbidity and mortality, and increasing the cost of treatment. HAUTI causes prolonged hospital stay especially in pediatric surgery units.The patients hospitalized in pediatric surgery units and catheterized before or after surgery were evaluated. Totally 112 patients without control group were followed up. Simultaneous urine analysis and urine culture were obtained just after catheterization, and 3, 6, and 9 days after catheterization. The patients that were using antibiotic just before hospitalization and that had urinary tract infection just before catheterization were excluded. The age, sex, date of hospitalization, timing of catheterization, duration of catheterization, associating urinary tract anomalies, history of urinary tract infection, conditions at the time of catheterization, the antibiotic usage were noted. The frequency of urinary tract infection and duration of catheterization were crossed. The patients catheterized during the same period of time and having urinary tract infection were evaluated according to the conditions at the time of catheterization, associating urinary tract anomalies and antibiotics usage. The patients that had positive culture results were catheterized more longer (p= 0.042). The length of antibiotics usage preoperatively was longer in the cases with positive culture results (p= 0.003). The infection rate was detected higher in the patients that were catheterized in the units rather than in the operating room (p=0,030).The most important risk factors for catheter-associated urinary tract infections are the increased duration of catheterization, inappropiate conditions during the catheterization and preoperative antibiotic usage. The urinary catheterization is an important risk factor for HAUTI, especially in pediatric surgery units. The length of catheterization and antibiotic usage should be much shorter and the conditions during catheterization should be more sterile as possible as it can in order to prevent catheter-associated urinary tract infections.