Ögmentasyon amacı ile kolosistoplasti ve prefabrik mesane uygulamasının mesane kontraktilitesine etkileri
The effects of colocystoplasty and prefabricated urinary bladder techniques for auqmentation on urinary bladder
- Tez No: 164322
- Danışmanlar: PROF.DR. TANJU AKTUĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Ögmentasyon kolosistoplasti, prefabrik kolosistoplasti, mesane kontraksiyonu, asetilkolin, elektriksel alan stimülasyonu 40, Augmentation cycstoplasty, prefabricated colocystoplasty, urinary bladder contraction, acetylcholine, electrical field stimulation 41
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Ögınentasyon Amaci ile Kolosistoplasti ve Prefabrik Mesane Uygulanmasının Mesane Kontraktilitesine Etkileri Ögmentasyon sistoplasti (ÖSP), mesaneyi normal idrar depolayan ve yeterli şekilde boşaltabilen bir organ haline getirmeye yönelik rekonstrüktif cerrahi işlemlerden biridir. Bu çalışmada kolosistoplasti (KSP) ve prefabrik kolosistoplasti yöntemleri ile oluşturulan mesanelerin kontraktilite özelliklerinin şeritlerin elektriksel alan stimülasyonu (EAS)'na ve asetilkolin (ACh)'e verdikleri kontraktil yanıtlar karşılaştırılarak incelenmesi amaçlanmıştır. 2.5-3.0 kg'lık 21 dişi Yeni Zelanda tavşanı, kontrol (sham operasyon, n=6), KSP (n=9) ve Prefabrik kolosistoplasti (n=6) gruplarına ayrıldı. Ketamin-ksilazin (5 mg.kg“1 - 3 mg.kg”1) anestezisi altında KSP grubundaki hayvanların, 2 cm'lik sigmoid kolon segmentleri mezenteri korunarak ayrıldı ve antimezenterik tarafından longitudinal şekilde açılarak kubbelerinden açılan mesanelere yamandı. Prefabrik kolosistoplasti grubundaki tavşanların mesanelerine ise önceden mesane mukozası yamanmış ve antimezenterik tarafından longitudinal şekilde açılmış sigmoid kolon segmentleri yamandı. Kontrol, KSP ve Prefabrik kolosistoplasti (ögmentasyon cerrahisi sonrası 21. günde) uygulanmış hayvanların mesanelerinin aynı bölgelerinden elde edilen 3x15 mm'lik şeritlerin EAS'ya (1 ms, 150 volt, 1-100 Hz) verdikleri yanıtlar ve ACh (10“9 ile 10”2 mol/L) uygulamasına verdikleri cevaplar karşılaştırıldı. İstirahat kontraksiyonları açısından her üç grup benzerdi. EAS, her üç gruptaki mesane ve mesane-kolon şeritlerinde frekansa bağımlı konraktil cevaplar oluşturdu. Tüm gruplarda EAS ile elde edilen kontraktil yanıtlar 50 Hz'de maksimum amplitüdlü idi. Kasılma cevapları, 1 - 20 Hz arasındaki stimuluslarda kolosistoplasti ve prefabrik kolosistoplasti gruplarında kontrol grubuna göre azaldı. ACh, her üç gruptaki mesane ve mesane-kolon şeritlerinin kontraktilitesini konsantrasyona bağlı olarak artırdı. Tüm gruplarda ACh sonrası kontraktil yanıtlan 10“3 mol/L konsantrasyonda maksimum idi. Ach konsantrasyon-yanıt ilişkisi kontrol grubu ile kolosistoplasti grubu arasında 10”4 M dışında farklılık göstermedi. Bununla birlikte 10“7 - 10”4 mol/L konsantrasyonlar arasında prefabrik kolosistoplasti grubundaki şeritlerin kontrol ve kolosistoplasti gruplarındakilere göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha fazla kasılma cevabı verdikleri tespit edildi. Bu çalışmada KSP ve prefabrik kolosistoplasti sonrası yeni oluşan mesanenin kontraksiyon özelliklerinin normal mesaneye benzer olduğu gösterilmiştir. Diğer çalışmalarla desteklenmek koşuluyla prefabrik enterosistoplasti yönteminin klinik uygulamada ideal bir ÖSP yöntemi olabileceği düşünülülebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effects of Colocystoplasty and Prefabricated Urinary Bladder Techniques for Augmentation on Urinary Bladder Contractility Augmentation cycstoplasty (ACP), is one of the surgical procedures the therapeutic goals of which are to provide normal urinary storage and complete emptying. In this study it is proposed to investigate the contractile properties of the urinary bladder strips after colocystoplasty (CCP) or prefabricated colocystoplasty (PCCP) operations by comparing the contractile responses of these strips to electrical field stimulation (EFS) and acetylcholine (ACh). Female New Zealand rabbits totally 21 in number (2.5-3.0 kg) are allocated into 3 different groups as sham operated control animals (n=6), CCP operated animals (n=9) and PCCP operated animals (n=6), randomly. Under ketamine-xylasine (5 mg.kg'1-^ mg.kg“1, respectively) anesthesia, in CCP operated animals, approximately 2 cm of sigmoid colon segment was isolated with the intact vascular pedicle, opened along its antimesenteric border longitudinally and anastomosed to the bladder dome with the serosal surface facing inside the bladder. In PCCP operated rabbits, two-stage operations were performed. In the first stage mucosa was removed from the isolated sigmoid colon segment and uro-epithelial grafts which were removed from the bladder mucosa were sutured to the raw muscular surface of these sigmoid colon segments. After 2 weeks in the second stage same surgery which is described for CCP operated animals was performed. The bladder strips (3x15 mm) were prepared at 21th days after the surgery and the contractile responses of these strips to EFS (1 ms, 150 volts, 1-100 Hz) and ACh (109 - 10* mol/L) were compared. The basal contractions were similar and EFS induced a frequency-dependent increase in contractile activity which has highest amplitude after 50 Hz stimulation in all bladder strips. Contractile activity decreased between 1 - 20 Hz stimulations in strips of CCP and PCCP operated animals when compared with the ones from sham operated rabbits. ACh elicited concentration-dependent contractions which was maximum at 10”mol/L in all groups. There was not any significant difference between sham and CCP operated animals in any ACh concentrations except 10“4 mol/L. However, between 10”7 - 10"4 mol/L concentrations of ACh the contractions were significantly higher in PCCP group when compared with the sham and CCP groups. In this study, it was shown that the contractile properties of new bladders after CCP or PCCP operations are almost similar with normal urinary bladders. These results suggest that it is feasible to think that PCCP operation might be the ideal surgical option in clinical practice, but these results should be supported by further experimental and clinical studies.