The function of job crafting in the interaction of workload and performance outcomes in high job insecurity settings
Bireysel iş yapılandırmanın performans sonuçlarında rolü
- Tez No: 614579
- Danışmanlar: DR. GERGELY CZUKOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bireysel iş yapılandırma, iş yükü, görev performansı, örgütte kalma niyeti, örgütsel vatandaşlık davranışı, Job crafting, job demands, performance outcomes, turnover intentions, organizational citizenship behavior
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Örgütsel Davranış Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, bireysel iş yapılandırma (BİY) yöntemlerinin bireyin örgütte kalma niyetini, örgütsel vatandaşlık davranışını ve objektif iş performansını ne ölçüde etkilediğini araştırmak amaçlandı. Bu araştırma için Istanbul'da olan finans sektörü beyaz yaka çalışanları ele alındı. Özellikle bu çalışan grubunun seçilmesindeki amaç, finans sektöründeki iş alanlarının teknolojik gelişmelerle tehdit edilmesi ve zorlaşması, ve aynı zamanda bireyden teknolojik alt yapı da kullanılarak belli bir zaman diliminde daha çok iş yapılmasının beklenmesidir. Araştırma, finans sektöründe çalışan bireylerin kendi iş yükü ve iş güvencesi algılarını analiz edip, bu algının hem görev performanslarına hem de örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütte kalma niyetlerine nasıl yansıdığını araştırmayı amaçlamaktadır. Katılımcılara iş yükü, performansları, örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütte kalma niyetlerinin yanısıra bireysel iş yapılandırma stratejileri hakkında sorular yöneltilmiştir. Sonuçlar, iş güvencesi algısının azalmasının ve iş yükünün artmasının bireyin örgütte kalma niyetini olumsuz etkilediğini; az iş güvencesinin ise örgütsel vatandaşlık davranışı üzerinde negatif ve anlamlı bir etkisi bulunduğunu teyit etmiştir. İş yükü ve iş güvencesi algısının görev performansına etkisi ise tespit edilememiştir. İş yükü kontrol edilerek yapılan analizde, BİY stratejilerinden, iş kaynaklarını artırma yönünde olan davranışın, iş güvencesinin az olduğu durumlarda görev performansını olumlu etkilediğini ortaya koymaktadır. Diğer taraftan, aynı strateji kişilerin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerinde de olumlu etkide bulunurken, bu etki iş güvencesi azaldığında ise görülmemektedir. Bu araştırma, BİY'nin iş yükü ve performans çıktıları arasındaki ilişkideki etkili aracılık rolüne ışık tutarak yazına katkıda bulunmaktadır. Örgütler açısından ise, çalışanların görev performansı açısından özellikle iş güvencesinin stabil olmadığı ortamlarda, çalışanlarına BİY stratejilerini özendirme tavsiyesi ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, I tested whether job crafting strategies moderate strains of job demands, defined as workload and job insecurity, on turnover intentions and performance outcomes of finance employees in Istanbul/Turkey. The focus of my research was such sub-set of white collars because finance employees are facing threats of job insecurity with technological advancement and high workloads in their job settings. The research aimed at understanding perceptions of finance employees about their own job security and level of workloads and whether such demands strain performance outcomes in terms of both in-role and extra-role performance and turnover intentions. The participants also completed job crafting survey, shedding light whether such strategies were effectively employed or not. The findings confirmed that job insecurity and workload have positive effect on turnover intention separately while job insecurity by itself diminishes extra-role performance. No significant effect was found in relationship between job demand and in-role performance. On the role of job crafting, it was found that one dimension of job crafting (increasing structural resources) led to increased in-role performance when job insecurity increased, controlling for workload and other dimensions of job crafting. The same dimension of job crafting was also found effective in increasing organizational citizenship behavior, yet, only when perceived job insecurity was low; no significant effect was observed when job insecurity increased. The research contributes to the job crafting literature by proposing role of job crafting strategies as an effective resource to buffer against job demands. Since job crafting was found effective in increasing in-role performance when job insecurity increases, the practical implication of this research is that organizations should encourage their employees to utilize job crafting strategies.