How abusive supervision affects job satisfaction: The mediating role of job crafting
İstismarcı yönetim iş tatminini nasıl etkiler: İş zanaatkarlığının aracı rolü
- Tez No: 831382
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE BURAK EKMEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İstismarcı yönetim, iş zanaatkarlığı, iş tatmini, KOBİ
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu tez, istismarcı yönetimin iş tatmini üzerindeki etkisinde iş zanaatkarlığının aracılık rolünü incelemektedir. Veriler, Ankara'daki küçük ve orta ölçekli işletmelerde (KOBİ) çalışan toplam 207 katılımcıdan toplanmıştır. Hipotez testi, bootstrapping yöntemi ile birlikte yapısal eşitlik modellemesi (YEM) uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, istismarcı yönetimin iş tatmini üzerinde anlamlı ve negatif bir etkisi olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak, istismarcı yönetim ile iş tatmini arasındaki ilişkide iş zanaatkarlığının aracılık işlevi gördüğü tespit edilmiştir. Bu tez, istismarcı yönetim ve iş zanaatkarlığı arasındaki etkileşime yeni bir ampirik bakış açısı sunarak mevcut literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu katkı, Ankara'da bulunan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerden (KOBİ) oluşan bir örneklem üzerinde hem istismarcı yönetimin iş tatmini üzerindeki yordayıcı etkisinin hem de bu ilişkide iş zanaatkarlığının aracılık işlevinin incelenmesi yoluyla gerçekleştirilmektedir. Ancak, bu çalışmada kesitsel bir araştırma tasarımı kullanıldığından ve sadece çalışanlardan veri toplandığından, değişkenler arasında nedensel çıkarımlar yapılamamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the mediating role of job crafting in the effect of abusive supervison on job satisfaction. Data were collected from a total of 207 participants working in small and medium-sized enterprises (SMEs) in Ankara. Hypothesis testing was conducted through the application of structural equation modeling (SEM) in conjunction with the bootstrapping method. The results indicated that abusive supervison has a significant and negative effect on job satisfaction. Additionally, it was discerned that job crafting exhibited a mediating function in the relationship linking abusive supervision to job satisfaction. This thesis makes a noteworthy contribution to the extant literature by offering fresh empirical insights into the interplay among abusive supervision and job crafting. This contribution is realized through an examination of both the predictive influence of abusive supervision on job satisfaction and the mediating function of job crafting within this relationship on a sample comprising Small and Medium-sized Enterprises (SMEs) located in Ankara. However, because this study employs a cross-sectional design and only collects data from employees, causal inferences cannot be drawn between the variables. Keywords – Abusive supervision, job crafting, job satisfaction, SMEs.