İşe tutkunluk kavramının iş becerikliliği üzerindeki etkisi: Reklamcılık sektöründe bir araştırma
The effect of job engagement on job crafting: A research in the advertising industry
- Tez No: 803950
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜNSEL, DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE GERÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşe Tutkunluk, İş Becerikliliği, Görev Becerikliliği, Bilişsel Beceriklilik, İlişkisel Beceriklilik, Job Engagement, Job Crafting, Task Crafting, Cognitive Crafting, Relational Crafting
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Hiper-dinamizm, küreselleşme ve dijitalleşme ile karakterize edilen günümüz iş dünyasında varlıklarını sürdürmek ve başarılı olmak isteyen işletmeler için iş becerikliliği kavramı gittikçe daha da önem kazanmaktadır. İş becerikliliği kavramı, çalışanların yerine getirdiği işlerde kendi insiyatifleri doğrultusunda değişiklikler yapabilmelerini ifade etmektedir. İlintili bir diğer kavram işe tutkunluk ise, çalışanların tüm enerjilerini işlerine vererek yerine getirmeleri olarak tanımlanmaktadır. İşe tutkun çalışanların, örgüte katkı sağlama sürecinde rollerinde değişiklik yapabilme becerileri, iş becerikliliği kavramı ile birlikte ele alınmaktadır. Bilgi verme, ikna etme ve hatırlatma işlevlerine sahip olan reklamcılık sektöründe, işlerine tutkun ve iş becerikliliği davranışına sahip çalışanlar özellikle önemli bir rol oynamaktadır. Bu araştırmanın amacı, reklamcılık sektöründe çalışanların işe tutkunluk kavramı üzerindeki iş becerikliliği öncül rolünü incelemektir. Bu kapsamda, işe tutkunluk kavramı öncül faktör olarak kabul edilerek, iş becerikliliğinin üç boyutu olan görev becerikliliği, bilişsel beceriklilik ve ilişkisel beceriklilik üzerindeki etkileri incelenmiştir. Türkiye genelinde reklamcılık sektöründe faaliyet gösteren 230 çalışandan toplanan verilerin SPSS Statistics programı ile analiz edilmesi soncunda bulgular: i) duygu-bilişsel tutkunluğun görev becerikliliği üstünde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu; ii) hem fiziksel hem de duygu-bilişsel tutkunluğun bilişsel becerikliliği ile pozitif ve anlamlı bir ilişkiye sahip olduğunu, ve iii) yine duygu-bilişsel tutkunluğun ilişkisel beceriklilik açısından öncül bir rol üstlendiğini göstermektedir. Bununla birlikte bu sonuçlar, fiziksel tutkunluk ile görev becerikliliği ve ilişkisel beceriklilik arasında herhangi bir ilişkinin olmadığı şeklide anlaşılmamalıdır. Aralarındaki yüksek kovaryanslar dikkate alındığında, fiziksel tutkunluğun görev becerikliliğin duygu-bilişsel tutkunluk üstünden dolaylı olarak etkiliyor olabilme ihtimali söz konusudur.
Özet (Çeviri)
In today's business world characterized by hyper-dynamism, globalization and digitalization, the concept of job crafting is becoming more and more important for business that want to survive and be successful. The concept of job crafting refers to the ability of employees to make changes in their jobs in line with their own initiative. Another related concept is job engagement, which is defined as the fulfillment of employees by giving all their energies to their work. The ability of employees who are passionate about their jobs to make changes in their roles in the process of contributing to the organization is discussed together with the concept of job crafting. Employees who are passionate about their jobs and have a job crafting behavior play a particularly important role in the advertising industry, which has the functions of informing, persuading and reminding. The purpose of this research is to examine the premise role of job crafting on the concept of job engagement of those working in the advertising industry. In this context, the concept of job engagement was accepted as an antecedent factor and its effects on the three dimensions of job crafting, namely task crafting, cognitive crafting and relational crafting were examined. As a result of the analysis of the data collected from 230 employees operating in the advertising sector across Turkey with the SPSS Statistics program, the findings were as follows ı) cognitive&emotional engagement has a positive and significant effect on task crafting, ıı) both physical and cognitive&emotional engagement are positively and significantly correlated with cognitive crafting, and ııı) cognitive&emotional engagement plays a leading role in relational crafting. However, these results should not be taken to mean that there is no relationship between physical engagement and task crafting and relational crafting. Considering the high covariances between them, it is possible that physical engagement may indirectly affect task crafting through cognitive&emotional engagement.