From Aya Irini to the Prince's Islands- discourses and representations of the city in Istanbul Biennial Catalogs
Aya İrini'den Adalar'a - İstanbul Bienal Katalogları üzerindeki şehir anlatımı ve temsilleri
  1. Tez No: 614619
  2. Yazar: ECE GÜL GÜÇLÜ EVRÜKE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İVO OZAN FURMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Art History, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Istanbul Bienali, bienal kültürü, kültür endüstrisi, kültürel politika, sergi kataloğu, Istanbul Biennial, biennial culture, culture industry, cultural politics, exhibition catalog
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bienal kavramı başladığı 1895 yılından bu yana evrimleşerek belli dönemlerin istenen mesajlarını yansıtmak üzere başlı başına bir kültür ve marka halini almıştır. 1970'li yıllardan itibaren ivmelenen bienal organizasyonu neredeyse her ülke tarafından benimsenmiş ve uluslararası ilgiyi yakalamak ve korumak amaçlı kullanılmıştır. 1987 yılında başlayan İstanbul Bienali, düzenlendiği ilk andan itibaren şehrin ve ülkenin dönemsel sosyal politikalarını ve kültürel kimliğini ifade etmek için bir araç olarak kullanılmıştır. İstanbul markası yıllar içerisinde defalarca yeniden şekillendirilmiş ve bienal hedeflenen imajın oluşturulmasında ve aktarılmasında önemli bir rol oynamıştır. Güncel sanat bienalleri istenen mesajların aktarımı konusunda kritik bir rol oynadığı için bu tezde mitler, direkt ve dolaylı anlatımlar kullanılarak hangi mesajların aktarıldığı irdelenmiştir. Tezde içerik ve gösterge bilim analizi yöntemi kullanılarak dönemsel bir etkinliğin kalıcı mirası olan bienal katalogları incelenmiştir. Dolayısıyla bu tez kataloglar üzerinde kullanılan renk, font, kelime, fotoğraf, sergi mekânı, katılımcı sanatçı ve küratör seçimleri ile birlikte katalog içerisinde yer alan tanıtıcı metinlerin analizlerini yaparak bienallerin vermek istediği mesajı anlamamıza olarak sağlayan bir çerçeve çizmeyi hedeflemektedir. Bununla birlikte elde edilen sonuçlar şehir bağlamında tutulmayıp Türkiye ve komşu ülkelerinin dönemsel atmosferini anlamamıza yardımcı olacaktır. Tezin sonunda bienali oluşturan aktörler, hedefledikleri mesajlar, iletişim yöntemleri ve bu unsurlar arasındaki ilişkiler bienal katalogları vasıtasıyla gözler önüne serilecektir.
Özet (Çeviri)
The notion of biennial has been evolved over the years since its beginning in 1895 into a brand and culture by itself to represent certain messages in a specific period. Almost every country started to organize its own biennial event to catch and keep international attention on them and this situation is accelerated after the 1970s all around the world. In 1987, Istanbul Biennials are started to express the current sociopolitical and cultural identity of the city and the country over the years. The brand of Istanbul has been reshaped continuously and the biennial is utilized to deliver the desired brand image of the city to the globe. As the tools of contemporary biennial serve the delivery of the desired messages this paper seeks to understand what kind of messages are produced through myths, direct and indirect narratives. The methodology of this paper is based on a semiotic and content analysis of biennial catalogs as permanent footprints of a seasonal event. Hence, this paper is analyzing preferred colors, wordings, photos, places, artists, curators, and their description texts to create a frame of the intended message of the event and its evolution over the years. Also, the results are utilized to compare produced messages and the current atmosphere of the city as well as the nation and periphery. At the end of this paper, the actors, their addressed messages, methods and the correlation between these elements will be unfolded regarding the reflections on biennial catalogs.