Cumhurbaşkanlığı politika kurullarının hukuki niteliği ve idari örgütlenmedeki yeri
Legal natures of the Presidential policy councils and their place in administrative organization
- Tez No: 614620
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VAHDETTİN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları, Danışma Organı, 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Yönetişim, Koordinasyon, Presidential Government System, Presidential Policy Councils, Advisory Bodies, Presidental decree No.1, Governance, Coordination
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu çalışma, ülkemizde 16 Nisan 2017 tarihli halkoylamasıyla geçilmiş Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine uygun olarak 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı içerisinde kurulmuş Cumhurbaşkanlığı Politika Kurullarını ele almaktadır. Çalışmada Politika Kurullarının Türk İdari Örgütlenmesindeki yeri, hukuki nitelikleri, işlevleri, özellikleri, yürütme organında çalışan diğer birimlerle taşıdığı benzerlik ve farklılıklar ile aralarındaki ilişki ortaya konulmaya çalışılmış ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi uygulamasından önce Türk Devlet Örgütlenmelerinde benzer işlev ve nitelikteki kurullar araştırılmıştır. Politika Kurulları danışma organı şeklinde düzenlenmiş ve Cumhurbaşkanlığı Teşkilatının diğer birimlerinden farklı işlev ve nitelikte kurulmuştur. Politika Kurulları Türk Devlet Geleneği ile uyumludurlar. Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek politikaların tespiti için sivil ve kamu kurum ve kuruluşlarının da görüşlerini alarak çeşitli politika önerilerini ve mevcut politikaların yürütme birimleri tarafından uygulanışıyla ilgili raporları Cumhurbaşkanına sunmak; Bakanlıklar ve kamu kurum ve kuruluşlarına görüş vermek ve koordinasyon toplantıları yapmak suretiyle yürütmede uyumu sağlamakla görevlidir. Politika Kurullarının devlet yönetim tekniğine, yürütmede temsili ve katılımcı demokrasinin gerçekleşmesine, yürütmenin bir uyum içerisinde hareket etmesine ve kamu politikalarının yönetişim tekniği ile geniş bir perspektifi yansıtacak şekilde belirlenmesine katkı sağlaması beklenmektedir. Mevzuattaki düzenlemeler buna uygun yapılmış olmakla birlikte Kurulların işleyişini aksatabilecek hususlar tespit edilmiş ve Kurulların daha işlevsel ve etkin hale getirilebilmeleri için çeşitli öneriler de tezde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines Presidential Policy Councils which is established by Presidental decree no.1 within Central Organization of the Presidency in accordance the Presidential Government System started to be implemented in our country as a result of the public vote dated April 16, 2017. In this study, the place of them in the Turkish Administrative Organization, its legal aspects, functions, features, similarities and relations with other units in the executive branch, also prior to Presidential Government System different councils in Turkish State Organizations were investigated. The Policy Councils are organized in the form of advisory bodies, which give consultative opinions and have a different function and quality than the other units of the Presidential Organization. These are compatible with the Turkish State Tradition. The Presidency Policy Councils were organized to present various policy suggestions by taking the opinions of public and civil institutions and organizations for the determination of the policies to be determined by the President, to present to the President reports on the implementation of existing policies by executive units and to work in order to ensure compliance within the executive by conducting co-ordination meetings and giving opinion to the Ministries and public institutions and organizations. The Policy Boards are expected to contribute to the state management technique, to the realization of representative and participatory democracy in the executive, to act in harmony with the executive, and to define public policies in a way that reflects a broad perspective with the governance technique.