A critical discourse analysis of news on EU-Turkey refugee deal
AB-Türkiye mülteci anlaşması haberlerinin eleştirel söylem analizi
- Tez No: 614623
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK ÖZÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Uluslararası İlişkiler, İletişim Bilimleri, Journalism, International Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel Söylem Analizi, AB-Türkiye Mülteci Anlaşması, çevrimiçi haberler, ırkçılık, Critical discourse analysis, EU-Turkey Refugee Deal, online news, racism
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
AB-Türkiye mülteci anlaşması 18 Mart 2016 tarihinde Brüksel'de imzalandı. Bu anlaşmanın amacı, Avrupa'ya ulaşmaya çalışan mültecileri durdurmaktır. Ancak, anlaşmanın nasıl uygulanacağı, Türkiye'nin güvenli bir ülke olup olmadığı ve Türk vatandaşlarının Avrupa'da vizesiz seyahat etme hakkı olacak mı gibi sorular ortaya çıkartmıştır. Araştırma AB-Türkiye Mülteci Anlaşmasının Birleşik Krallık ve Türkiye'de haber söylemlerinde ele alınışındaki söylemsel farklılıklar ve benzerlikler soruşturulmuştur. Bu çalışma Teun A. Van Dijk'ın Eleştirel Söylem Çözümlemesi yaklaşımına yaptığı katkılardan ilham almıştır. Eleştirel Söylem Çözümlemesi söylem ve iktidar yapılarına odaklanan kuramsal ve kavramsal bir yaklaşımdır. Tez, iki ülkeden ikişer ana akım gazeteyi incelemiştir: Türkiye'den Sabah ve Sözcü; Birleşik Krallık'tan The Guardian ve The Telegraph. Tez, üretilen haber söylemleri bakımından iki ülke arasındaki benzerliklerin farklılıklardan daha büyük olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
EU-Turkey Refugee Deal was signed on 18 March 2016 in Brussels. The aim of this agreement is to stop refugees who are trying to reach Europe. However, it raised many questions such as how the deal will be put into practice, whether Turkey is a safe country or not for refugees, will Turkish citizens have the right of visa-free travel in Europe? This research tries to investigate the similarities and differences between online news discourses in UK and Turkey regarding EU-Turkey refugee deal. The investigation is inspired by Teun A. Van Dijk's contributions to Critical Discourse Analysis, an overall theoretical and methodological approach which focuses on structures of power and discourse. Two mainstream newspapers from each national contexts are selected for analysis; Sabah and Sözcü from Turkey and The Guardian and The Telegraph from the UK. The thesis finds out that the similarities between newspapers of different countries are bigger than the differences.