Hastane çalışanlarında mahremiyet bilincinin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerine etkisi
The effects of consciousness of privacy on organizational citizenship behaviors in hospital employees
- Tez No: 614776
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECLA YILMAZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Hastane, Hastane Çalışanı, Mahremiyet, Mahremiyet Bilinci, Vatandaşlık, Örgüt, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Hospital, Hospital Employee, Privacy, Consciousness of Privacy, Citizenship, Organization, Organizationel Citizenship Behavior
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bir örgütün çalışanlarının birbirleriyle olan diyalogları, birbirlerine karşı tutumları, yardımseverliği, örgütsel vatandaşlık davranışı doğrultusundaki davranışlarını kapsar. Bu durum örgütte işgörenlerin çalışma istekleri moral motivasyonu ile işe bağlılığını artırması bakımından önem arz etmekte ve organizasyonun verimini arttırmasını da doğrudan etkilemektedir. Sağlık hizmeti sunumu yapan örgütlerde bu durum daha elzemdir. Mahremiyet bilinci düzeyinin, kesintisiz hizmet sunan sağlık çalışanlarında üst düzeyde olması gerekmektedir. Çünkü hem çalışanın kendi mahremiyetini hem de muhatap oldukları kitle yani hastalar açısından önem taşır. Bu çalışmada hastane çalışanlarında mahremiyet bilinci düzeyinin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerine etkisi araştırılmaktadır. Araştırmanın evrenini Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesinde Sağlık Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan 2410 kişi oluşturmaktadır. Kolayda örneklem yöntemi ile 428 anket elde edilmiş, analize tabi tutulan anket sayısı ise 360 olarak tespit edilmiş ve çalışmaya devam edilmiştir. Anketler, hekim, hemşire veya ebe, diğer sağlık personeli, idari personel ve diğer personele uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak Tabata vd., (2014) tarafından geliştirilen, Öztürk vd., (2019) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan ve 14 ifadeden oluşan Mahremiyet Bilinci Ölçeği ile Organ (1988) tarafından geliştirilip Basım ve Şeşen (2006) tarafından Türkçeye uyarlanan 19 ifadeden oluşan Örgütsel Vatandaşlık Davranışı (ÖVD) Ölçeği kullanılmıştır. Mahremiyet bilincinin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerine etkisi regresyon analizi ile incelenmiştir. Araştırma sonucuna göre hastane çalışanlarının mahremiyet bilincinin ÖVD boyutlarından olan özgecilik ve nezaket boyutları arasında anlamlı ve pozitif ilişki olduğu tespit edilmiştir. Mahremiyet bilinci ile ÖVD sportmenlik boyutu arasında anlamlı ilişki tespit edilmemiştir. Mahremiyet bilincinin sivil erdem boyutu üzerinde olumsuz bir etkisinin olduğu ancak istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The dialogues of the employees of an organization include their attitudes towards each other, benevolence, and behaviors towards organizational citizenship behavior. This situation is important in terms of increasing motivation and loyalty of employees in the organization, and directly affects the productivity of the organization. This is more important in organizations providing health services. The level of privacy consciousness is the organizations that should be at the highest level in the health sector that provides uninterrupted service. Because it is important both for the privacy of the employee and for the patients they are dealing with. This study investigates the effects of privacy consciousness on organizational citizenship behavior among hospital employees. The universe of research Elazığ Fethi Sekin City Hospital consists of 2410 people working under the Ministry of Health. 428 participants completed the questionnaire and received it. However, this number was determined as 360 by applying the easy sampling method and the study was continued. The questionnaires were applied to physicians, nurses or midwives, other health personnel, administrative personnel and other personnel. The Privacy Consciousness Scale, which was developed by Tabata et al., (2014) and adapted into Turkish by Öztürk et al.2019. Organizational Citizenship Behavior (OCB) Scale, which was developed by Organ (1988) and adapted to Turkish by Basim and Şeşen (2006), consisting of 19 statements was used. The effect of privacy awareness on organizational citizenship behavior was examined by regression analysis. According to the results of the research, it was found that there is a significant and positive relationship between the altruism, conscience and kindness dimensions of the awareness of privacy of hospital workers, which is one of the OCB dimensions. There was no significant relationship between privacy awareness and OCB sportsmanship dimension. It was found that the awareness of privacy had a negative effect on the dimension of civil virtue but there was a statistically significant relationship.