Acil sağlık hizmetlerinde hasta mahremiyet ölçeğinin geliştirilmesi
Development of a patient privacy scale in emergency health services
  1. Tez No: 1004983
  2. Yazar: MEHMET ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE SEVİNÇ POSTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Acil Tıp, Emergency and First Aid, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil tıp, Acil tıp servisleri, Acil tıp teknisyenleri, Ambulanslar, Emergency medicine, Emergency medical services, Emergency medical technicians, Ambulances
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Hizmetleri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışma ile amaçlanan; Acil Sağlık Hizmetleri alanında çalışan personellerin hasta mahremiyeti kavramına karşı tutumlarını geçerli ve güvenilir bir şekilde ölçebilecek bir araç geliştirmektir. Çalışmada Acil Sağlık Hizmetleri alanında görevli personeller bilgilendirilip onam alındıktan sonra, gönüllü olanlara Google Forms üzerinden hazırlanmış anket soruları online gönderilerek cevaplamaları istenmiştir. Anket verilerine 403 kişinin verdiği cevaplar analiz edilmiştir. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin analizi sonrası; Etik/Gizlilik, Kültürel/Bireysel Duyarlılık ve Klinik/Dijital Uygulama adında 3 boyuttan oluşan toplam 23 maddeleri ölçme aracı elde edilmiştir. Ölçeğin güvenilirlik değeri (KMO) 0.801 olarak belirlenmiştir. Ayrıca toplam varyansın %40'ını açıklamaktadır. Sağlık çalışanlarının eğitim durumuna göre ölçek boyutları arasında istatistiksel olarak değerlendirme yapıldığında; ölçeğin tamamının puan ortalamaları arasında istatistik olarak anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Etik/Gizlilik, Klinik/Dijital Uygulama boyutlarında ve ölçeğin tamamı puanları Lise eğitim düzeyine sahip çalışanların diğer eğitim düzeylerine göre daha düşük ortalamaya sahip olduğu gözlemlenmiştir. Katılımcıların unvanlarına göre ölçek boyutları arasında; Etik/Gizlilik, Klinik/Dijital Uygulama boyutlarında ve ölçeğin tamamının puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Görev yaptığı birime göre ölçek boyutları arasında istatistiksel olarak değerlendirme yapıldığında tüm boyut ve ölçeğin tamamının puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin tamamında Komuta Merkezi çalışanlarının; ASH-Ambulans ve Hastane çalışanlarına göre daha düşük puan ortalamasına sahip olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların mesleki çalışma yıllarına göre ölçek iv boyutları arasında istatistiksel olarak değerlendirme yapıldığında; Etik/Gizlilik, Klinik/Dijital Uygulama boyutlarında ve ölçeğin tamamının puan ortalamaları arasında istatistik olarak anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin tamamında 10 yıl üzeri çalışanların, 6-10 çalışanlara göre daha düşük puan ortalamasına sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop a valid and reliable tool to measure the attitudes of emergency medical services personnel towards the concept of patient privacy. In the study, emergency medical services personnel were informed and their consent was obtained. Those who volunteered were then sent a questionnaire online via Google Forms and asked to answer it. The responses of 403 individuals were analyzed. This study utilized a descriptive survey model from quantitative research methods. After data analysis, a 23-item measurement tool was obtained, consisting of three dimensions: Ethics/Privacy, Cultural/Individual Sensitivity, and Clinical/Digital Application. The reliability value (KMO) of the scale was determined to be 0.801. It also explains 40% of the total variance. When a statistical evaluation was conducted based on the educational level of healthcare workers, a statistically significant difference was found between the mean scores of the entire scale. It was observed that employees with a high school education had lower average scores in the Ethics/Privacy and Clinical/Digital Application dimensions, as well as on the entire scale. Significant differences were found in the average scores of the scale dimensions according to participants' titles, specifically in the Ethics/Privacy and Clinical/Digital Application dimensions, and on the entire scale. When statistically evaluated according to the unit where they worked, significant differences were found in the average scores of all dimensions and the entire scale. On the entire scale, Command Center employees had lower average scores than ASH-Ambulance and Hospital employees. When statistically evaluated according to the participants' years of professional experience, statistically significant differences were found in the average scores of the scale dimensions, specifically in the vi Ethics/Privacy and Clinical/Digital Application dimensions, and on the entire scale. On the entire scale, those with more than 10 years of experience had lower average scores than those with 6-10 years of experience.