Depresyon oluşturulan sıçanlarda kannabinoid ve venlafaksinin prefrontal korteks ve hipokampusta camp yanıt elemanına bağlanan protein ve beyin kaynaklı nörotrofik faktör üzerine etkisi
The effect of cannabinoid and venlafaxine on camp response element-binding protein and brain-drived neurotrophic factor in prefrontal cortex and hippocampus in rats that are depressed
- Tez No: 614846
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN DARIYERLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fizyoloji, Psikiyatri, Physiology, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: BDNF, CREB, Depresyon, Hipokampus, Win55, 212-2, BDNF, CREB, Depression, Hippocampus, Win55, 212-2
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Major Depresif Bozukluk (MDB) en yaygın duygudurum bozukluğudur. Hastaların %30-%40'ı tedaviye direnç göstermektedir. Çalışmamızda, kannabinoid reseptör agonisti olan“win55,212-2”ile depresyon tedavisinde kullanılan venlafaksinin etkinliğini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: 32 adet yetişkin Long Evans erkek sıçan dört gruba ayrıldı (Kontrol, Sham, win55,212-2 ve venlafaksin grupları). Sham, win55,212-2 ve venlafaksin gruplarında depresyon gelişimi zorlu yüzme testi ile sağlandı. İlgili gruplara 0,5 ml/kg serum fizyolojik (sham), 0,5 mg/kg win55,212-2 ve 10 mg/kg venlafaksin intraperitoneal olarak uygulandı. Sıçanların anksiyete düzeyleri yükseltilmiş artı labirent testi ile değerlendirildi. Hipokampus ve prefrontal korteks dokularında western blot yöntemiyle CREB ve BDNF düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Hipokampus örneklerinde BDNF düzeyleri SF grubu ve win55,212-2 grubunda, kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Win55,212-2 grubundaki BDNF düzeyleri de SF grubu ve venlafaksin grubuna göre anlamlı olarak yüksekti. Prefrontal korteks örneklerindeki pCREB/GAPDH düzeyleri karşılaştırıldığında kontrol grubuna göre, tüm gruplarda anlamlı olarak yüksek bulundu. pCREB/tCREB oranları değerlendirildiğinde SF grubu ve venlafaksin grubunun değerleri kontrol grubuna göre düşük, win55,212-2 grubu değerleri ise kontrol grubuna göre yüksek olarak saptandı. Win55,212-2 grubu ile SF grubu ve venlafaksin grubu karşılaştırıldığında ise win55,212-2 grubu değerlerinin anlamlı şekilde yüksek olduğu gözlendi. BDNF düzeyleri açısından bakıldığında, SF grubu ve venlafaksin grubu değerlerinin kontrol grubuna göre azaldığı, ancak win55,212-2 grubu ile karşılaştırldığında anlamlı bir değişiklik olmadığı bulundu. Win55,212-2 grubunda BDNF düzeyinin SF grubu ve venlafaksin grubuna göre anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü. Sonuç: Çalışmamızda sonuç olarak win55,212-2'nin antidepresan özellik gösterdiği ve MDB tedavisinde alternatif olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Major depressive disorder (MDD) is the most common mood disorder. 30-40% of patients developes resistance to treatment. In the present study, we aimed to examine the antidepressant effects of a cannabinoid receptor agonist namely win55,212-2 and antidepressant venlafaxine. Material and Methods: 32 Long Evans rats were randomized into 4 groups (Control, Sham, win55,212-2, and venlafaxine groups). In Sham, win55,212-2 and venlafaxine groups depression development was provided by forced swimming tests. 0.5 ml/kg of physiological saline (sham), 0.5 mg/kg win55,212-2, and 10mg/kg venlafaxine were administered to associated groups intraperitoneally. Anxiety levels of the rats were evaluated by elevated plus maze tests. CREB and BDNF levels in the hippocampus and PFC of the rats were evaluated by Western Blot Analyse. Results: In the hippocampal samples, BDNF levels were significantly higher in SF and the win55,212-2 groups when compared to the control group. BDNF levels of the win55,212-2 group were significantly higher than sham and venlafaxine groups. When pCREB/GAPDH levels of PFC samples were evaluated it was significantly higher in all groups compared to the control group. pCREB/tCREB levels were significantly lower in sham and venlafaxine groups and significantly higher in the win55,212-2 group when compared to the control group. pCREB/tCREB was significantly higher in the win55,212-2 group when compared to sham and venlafaxine groups. This ratio was significantly higher win55,212-2 group when compared to SF and venlafaxine groups. Whereas the BDNF level was found to be significantly lower in SF and venlafaxine groups when compared to the control group, there was no significant difference between win55,212-2 and the control group. BDNF level was found to be significantly higher in the win55,212-2 group when compared to SF and venlafaxine groups. Conclusion: Depending on our results win55,212-2 may exert antidepressant effects and may be used in the treatment of depression.