Kuzey disiplini yapan bireylerde intensiv interval antrenmanlarının aerobik kapasite, bazı biyomotorik ve fiziksel özellikler üzerine etkisinin incelenmesi
The examination of the effects interval studies on people whodo cross-country on aerobic capacity, some biomotoric and physical features
- Tez No: 614878
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: İnterval Antrenman, Kuzey Disiplini, Aerobik Kapasite, Biyomotorik Özellikler, Interval Trainings, Cross-country Skiing, Aerobic Capacity, Biomotoric Feature
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
İntensiv interval çalışmalar sporun bütün alanlarında faaliyet gösteren sporcuların verim ve başarılarının ve sporcular arasındaki kalitenin belirlenmesinde motor becerilerinin geliştirilebilmesi hususunda önemli çalışma yöntemlerinden biridir. Literatürde farklı spor alanları için yapılmış intensiv interval çalışmaları bulunmakla birlikte ülkemizde kayak sporuna ilişkin bu tip çalışmaların çok sınırlı olduğu ve 14-16 yaş grubu kayakçılar için bu tür bir çalışmanın yapılmadığı tarafımızdan anlaşılmıştır. Çalışmamız, Tunceli Gençlik ve Spor il müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren Gençlik Spor kulübünde ve Munzur Kayak ve Doğa Sporları kulübünde lisanslı olarak kuzey disiplini takımında yer alan ve 14- 16 yaş aralığında olan 20 Deney ve 20 Kontrol grubu olmak üzere toplamda 40 gönüllü sporcu ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan önce gönüllü olarak katılım sağlayan sporculara araştırmanın amacı, antrenman programları, ölçüm süreçleri hakkında gerekli bilgiler verilmiştir. Araştırmaya katılan sporcular sezonluk antrenman programına devam etmekte olup haftanın 6 günü antrenman yapmaktadır. Araştırmamızda kullandığımız testler 30m. Sürat, Otur Eriş Esneklik Testi, Flamingo Denge Testi, Durarak Uzun Atlama, Kalp Kanı Dolaşım Fonksiyonu Testi, Cooper testi, 30saniye Mekik, 30 Saniye Şınav, Dikey Sıçrama ( Anaerobik güç testi ) ve T- testleridir. Bu testlerden ön-test ve son-test olmak üzere iki kez veri elde edilmiştir. Verilerin istatiksel analizleri için non-parametrik testlerden olan Wilcoxon testi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tüm sonuçlar 0,05 anlamlılık düzeyine göre değerlendirildiğinde, 8 haftalık intensiv interval antrenmanı deney grubunda ön-test ve son-test ölçümlerinde istatiksel olarak anlamlı sonuçlar tespit edildiği görülmüştür. Normal antrenman programına devam eden kontrol grubunun 30m. Sürat testinde, otur-eriş esneklik testinde, flamingo denge testinde, kalp kanı dolaşım fonksiyonu testinde, Cooper testinde, 30saniye şınav-mekik testinde ve dikey sıçrama anaerobik güç testinde anlamlı bir sonuç tespit edilmez iken durarak uzun atlama testinde anlamlı bir sonuç tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Intensive interval studies are one of the most important training methods that determine the efficiency, success and quality of sportsmen by improving motor skills. There are intensive interval studies that are applied for various sports branches. However, it has been found out that there is limited intensive interval study in skiing in our country and no study has been carried out concerning skiers between the ages 14-16. Our study was carried out with subject and control groups of 20, in total 40 licensed volunteer sportsmen aged between 14-16 who take place in cross-country skiing team at Munzur Skiing and Nature Sports club and Youth Sports Club operating with Tunceli Provincial Directorate of Youth and Sports. Before conducting the research, the volunteer sportsmen were informed about the aim of the study, training programs and the measurement process. Sportsmen who participate in the study have continued their seasonal training programs and have trained 6 days a week. The test that we used in our study are 30 meters speed test, sit and reach flexibility test, Flamingo balance test, standing long jump, heart bloodstream functioning test, Cooper test, 30 seconds push-up, vertical jumping (anaerobic power test) and T-test. We acquired two different data applying pre-test and post-tests. One of the non-parametric tests, Wilcoxon test was used for the statistical analysis of the data. When all the results were evaluated by taking 0,05 significance rate, significant results were acquired in the pre-test and post-test measurements of the subject group that applied 8-week intensive interval training program. In the measurements of the control group who continued their normal training program, there were no significant results in 30 meters speed test, sit and reach flexibility test, flamingo balance test, heart bloodstream functioning test, Cooper test, 30 seconds push-up and sit-up test and vertical jumping anaerobic power test. Only in the standing long jump test, a significant result was acquired.