Borsa İstanbul Mali (BİST Mali) endeksi ve kredi temerrüt takası arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the association between Borsa Istanbul financial (BIST Mali) index and credit default swaps
  1. Tez No: 615000
  2. Yazar: ALİ KIRAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi Temerrüt Takası, BİST Mali Endeks, Johansen Eşbütünleşme Analizi, Granger Nedensellik Analizi, Credit Default Swap, BIST Financial Index, Johansen Cointegration Analysis, Granger Causality Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Dünyada ve Türkiye'de kullanımı hızla artan kredi türevleri piyasası özellikle küresel piyasalarda meydana gelen krizler sonucu risklere karşı korunma sağlaması nedeniyle öneminin her geçen gün arttığı dikkat çekmektedir. Kredi türev ürünleri arasında uluslararası piyasalarda sık kullanılan, ülkemizde de yakın zamanda kullanılmaya başlanan, kredi temerrüt takasları riskin paylaşılmasında önemli bir finansal araç olarak karşımıza çıkmaktadır. CDS'ler borç veren tarafın riskten korunmasına imkân tanırken diğer taraftan risk almak isteyen yatırımcılara da getiri sağlama fırsatı tanımaktadır. Kredi temerrüt takasları, yatırım yapılacak ülke veya finansal kurumlara ait bilgi vererek yatırımcıları yönlendirebilmektedir. Bu nedenle bu tezin amacı, risklilik göstergesi olan kredi temerrüt takası ile Borsa İstanbul Mali (BİST Mali) endeksi arasındaki ilişkinin incelenmesi olarak belirlenmiştir. Bu amaçla, bu çalışmada kredi temerrüt takasları ile BİST Mali endeksi arasındaki ilişki 01.04.2014-01.04.2019 dönemi için haftalık veri seti kullanılarak Johansen eşbütünleşmeve Granger nedensellik analizleri yardımı ile incelenmiştir. Analizler sonunda, BİST Mali endeks ile kredi temerrüt takasları arasında uzun dönemli bir ilişkinin var olmadığı, ancak söz konusu faktörler arasında kısa dönem ilişkinin bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of credit derivatives market, whose usage is rapidly grown in the world and Turkey, is increasing day by day since it protects against risks as a result of the crises occurring especially in global markets. As one of the most frequently used credit derivative products in the international markets and recently used in instruments in the local market, credit default swaps come up a crucial instrument in mitigating risk. Though credit default swaps enable a lender to avoid risk it also gives an opportunity for investors to receive gain. Credit default swaps may guide investors by giving information about the risk level of a country or a financial institution. For this reason, the aim of this thesis is to investigate the relation between BİST Mali index and credit default swaps. For this purpose, the relationship between credit default swaps and BIST Index has been analyzed based on weekly data for the period between 01/04/2014-01/04/2019 has been analyzed using Johansen cointegration Granger causality analysis. As a result of the analysis, it is found that there is no long term relationship between BIST Financial index and credit default swaps, but there exists a short-run relationship between these factors.