İstanbul'da üç eğitim araştırma hastanesinde beyaz kod uygulamaları
White code applications in three education research hospitals in Istanbul
  1. Tez No: 615004
  2. Yazar: BÜŞRA ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL ATASOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlıkta Şiddet, Beyaz Kod, Mağdur, Sağlık Çalışanları, Violence in Health, White Code, Victim, Health Worker
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çalışmada sağlık hizmeti sunumunda yaşanan şiddet olayları ve sonrasında gerçekleşen beyaz kod bildirimi dosyalarının verilerinden yola çıkılmıştır. Sağlık bakım hizmetinin birer parçasını oluşturan sağlık çalışanları, hasta ve hasta yakınları incelenmiştir. Mağdur olan sağlık çalışanlarının şiddetin önlenmesinde olan rollerinin önemini ortaya koymak hedeflenmektedir. Sağlıkta şiddet konusunda potansiyel mağdur olan sağlık çalışanlarına dair mağdur destek sistemleri oluşturulması önerisi, şiddetin önlenmesi ve mağdurun yaşanan olaylarda olası etkisine dair bir bakış açısı oluşturmak amaçlanmıştır. İstanbul'da üçüncü basamak sağlık hizmeti veren hastanelerde çalışan sağlık profesyonellerinin mağdur oldukları olaylar incelenmiştir. Çalışma, 2017 ila 2018 yıllarındaki bildirimi yapılan şiddet olayları analiz edildiği retrospektif tanımlayıcı bir araştırmadır. Araştırma için gerekli olan izinler ilgili kurumlardan alınmıştır. Çalışmaya 2017-2018 yılları içerisinde yaşanmış ve 113-Beyaz Kod sistemine bildirimi yapılmış olan Şiddet Başvuru Formları dahil edilmiştir (n:314). Başvuruların 66 (%21,0) tanesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 78 (%24,8) tanesi Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve 170 (%54,1) tanesi Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi'ne aitti. Çalışmaya dahil edilen verilere baktığımızda toplamda 314 bildirilmiş olayın mağdurlarının mesleklerinin 205 (%65,29) kişisi sadece hekimlerden oluşmaktadır. Hemşireler ise meslek grupları içinde 60 (%19,11) kişi ile mağdur olarak ikinci sıradadır. Mağdurların sayılarına bakıldığında mevcut risk faktörlerini de destekler şekilde, mağdurların tek olduğu alanlarda daha çok mağdur oldukları görülmüştür. Bu konuda da özellikle mekanların aktif kullanılmasının ve güvenlik önlemlerinin alınmasının önemi ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
​In this study, the violent incidents experienced in health service delivery and the white code notification files that took place after the data were taken. Health workers, patients and their relatives, which are part of the health care service, were examined. It is aimed to reveal the importance of the role of health workers who are victims in violence prevention. The proposal to establish victim support systems for health workers who are potential victims of violence in health was aimed to provide an insight into the prevention of violence and the possible impact of the victim on the events. The incidents suffered by health professionals working in tertiary hospitals in Istanbul were examined. The study is a retrospective descriptive study in which the reported incidents of violence between 2017 and 2018 were analyzed. Permits required for the research were obtained from the related institutions. Violence Application Forms, which were notified to 113-White Code system which were experienced in 2017-2018 years, were included in the study (n: 314). 66 (21.0%) of the applications belonged to Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital, 78 (24.8%) belonged to Medeniyet University Göztepe Training and Research Hospital and 170 (54.1%) belonged to Şişli Hamidiye Etfal Hospital. When we look at the data included in the study, 205 (65.29%) of the occupations of the victims of 314 reported incidents consisted of only physicians. On the other hand, nurses occupy the second place among the occupational groups with 60 (19.11%) persons. When the number of victims is examined, it is seen that they are more victims in areas where the victims are single, supporting the existing risk factors. In this regard, the importance of active use of the enviroment and security measures are emerging.