Manavgat Karavca Mahallesi sakinlerinin yakın çevredeki milli kültür öğelerine yönelik görüşleri
The views of the Manavgat Karavca neighborhood residents about national cultural items in the nearby environment
  1. Tez No: 615014
  2. Yazar: GÜLSÜM BEZCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Milli kültür, Toplum, Manavgat Karavca Mahallesi, Sosyal Bilgiler, Milli Kültür Öğesi, National culture, Society, Manavgat Karavca Mahallesi, Social Studies, National Culture Component
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Günümüzde iletişim teknolojileri büyük bir hızla gelişmektedir. Bu gelişmeyle birlikte toplumsal yapı da buna paralel olarak değişmektedir. Bir toplumun sağlam temellere dayanması için milli kültür ve unsurlarının önemini fark etmesi gerekir. Bu sayede toplumda milli birlik ve beraberlik sağlanır. Bir toplum ne kadar sağlam bir ekonomiye sahip olursa olsun o toplumun ortak bir kültüre sahip olması önem arz etmektedir. Bireylerin ikamet ettikleri bölgedeki milli kültür sonucunda ortaya çıkan ürünlerin farkında olması gereklidir. Bu farkındalıkla yakın çevrelerindeki bu öğelere sahip çıkmaları ve korumaları bireylerin görevleri arasında yer alır. Bu araştırmanın amacı, Manavgat Karavca Mahallesi sakinlerinin yakın çevredeki milli kültür öğelerine yönelik görüşlerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırmaya bağlı yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Manavgat Karavca Mahallesi sakinlerinden 19 kişi ile oluşturmaktadır. Katılımcıların yaşları 18-70 yaş arasında değişkenlik göstermektedir. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, Karavca Mahallesi sakinlerinin yakın çevrelerindeki milli kültür öğelerine bakış açıları farklılık göstermektedir. Yakın çevrelerinde yer alan kültür öğelerinin farkında olan mahalle sakinleri olduğu kadar farkında olmayanların da oranı fazladır. Cevaplarda yakın çevrelerinde yer alan maddi kültür öğesi olarak katılımcılar, Manavgat'ın doğası ve görünümüyle popüler olan bölgelerini söylemiştir. Yakın çevrelerinde yer alan maddi olmayan kültür öğeleri ise unutulmaya yüz tuttuğu ve korunmasının önem arz ettiğine dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
Communication technologies are developing rapidly today. With this development, the social structure changes in parallel. In order for a society to be based on solid foundations, it must realize the importance of national culture and its elements. In this way, national unity and togetherness is provided in the society. No matter how strong a society has a economy, it is important that the society has a common culture. Individuals should be aware of the products that emerge as a result of the national culture in the region where they reside. With this awareness, protecting and protecting these elements in their close environment are among the duties of individuals. The aim of this research is to determine the opinions of the inhabitants of Manavgat Karavca Mahallesi on the national cultural elements in the immediate vicinity. For this purpose, a semi-structured interview method based on qualitative research was used. The study group of the research consists of 19 people from the residents of Manavgat Karavca District. The ages of the participants vary between 18-70 years. In the research, semi-structured interview form was used as data collection tool. According to the research findings, the perspectives of the residents of Karavca District differ on the national cultural elements in their immediate vicinity. Neighborhood residents, who are aware of the cultural elements in their neighborhood, are as much as those who are not aware of it. As the material cultural element in their close circle in the answers, the participants mentioned the regions that are popular with the nature and appearance of Manavgat. It is pointed out that the intangible cultural elements in their close surroundings are forgotten and protected.