Çocuklarda anne baba tutumlarının otomatik düşünceler mutluluk ve depresyon düzeyleriyle ilişkilerinin incelenmesi
Investigation of the relationship between automatic thought, happiness and depression levels of parental attitudes on children
  1. Tez No: 615085
  2. Yazar: GÖZDE ISITAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anne baba tutumları, otomatik düşünceler, mutluluk, depresyon, Parental attitudes, automatic thoughts, happiness, depression
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma çocuklarda anne baba tutumlarının otomatik düşünceler mutluluk ve depresyon düzeyleriyle ilişkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinden kolayda örnekleme tekniği ile seçilen 10-18 yaş grubu 300 birey oluşturmuştur. Anne baba tutumlarını ölçmek amacıyla Anne Baba Tutum Ölçeği, Mutluluğu ölçmek amacıyla Okul Çocuklarının Mutluluk Envanteri, depresyonu ölçmek amacıyla Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği, otomatik düşünceleri ölçmek amacıyla Otomatik Düşünceler Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca araştırmacı tarafından hazırlanmış yaş, cinsiyet, aile aylık geliri gibi sosyo-demografik özellikler bilgilerinin edinildiği bir bilgi formu da kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS 23.00 kullanılmıştır. Analiz yöntemi olarak betimleyici istatistikler ile birlikte korelasyon, regresyon, t-test ve ANOVA yöntemlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre demokratik anne baba tutumları mutluluğu artırırken, olumsuz otomatik düşünceleri azaltmaktadır. Otoriter anne baba tutumları ise olumsuz otomatik düşünceleri azaltmaktadır. Olumsuz otomatik düşünceler mutluluğu azaltırken ve depresyonu artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The research was conducted with the aim of studying the effects of parental attitudes on children's automatic thoughts, happiness and depression. The sample of the study consisted of 300 individuals in the 10-18 age group randomly selected from Istanbul. Parental Attitude Scale was used to measure parental attitudes, Happiness Inventory of School Children was used to measure happiness, Depression Scale for Children was used to measure depression, and Automatic Thoughts Scale was used to measure automatic thoughts. In addition, an information form including socio-demographic characteristics such as age, gender and monthly income was used. SPSS 23.00 was used for the analysis of the research data, and descriptive statistics, correlation, regression, t-test and ANOVA methods were used in the data analysis. The findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. According to the findings of the study, democratic parental attitudes increase happiness and decrease negative automatic thoughts. Authoritarian parental attitudes reduce negative automatic thoughts. Negative automatic thoughts reduce happiness and increase depression.