Açıklanamayan infertil ve fertil kadınlarda serum leptin düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of the serum leptin levels among the fertile women and womenwith unexplained infertilites
  1. Tez No: 615232
  2. Yazar: AYŞE NUR YÜCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACER CAVİDAN GÜLERMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Açıklanamayan İnfertilite, Leptin, Obezite, VKİ, Unexplained Infertility, Leptin, Obesity, BMI
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Açıklanamayan infertilite tanısı konmuş hastalarda dolaşımdaki açlık leptin seviyelerinin düzeylerini belirlemek, bu seviyelerin vücut kitle indeksi ile ilişkisi olup olmadığını göstermek, fertil kadınlardaki leptin düzeyleri ile kıyaslamak, infertilite ile leptinin dolaylı ilişkisinin olup olmadığını değerlendirmek, ilişki bulunduğu takdirde fertiliteye katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Aralık 2018 ile Mayıs 2019 tarihleri arasında, İnfertilite/IVF Kliniği'ne başvuran açıklanamayan infertilite tanısı konmuş 24 hasta ile kontrol grubu olarak Jinekoloji Kliniği'ne diğer benign sebeplerle başvuran 24 fertil kadın, çalışmaya dâhil edilme kriterleri gözetilerek çalışmaya alındı. Reproduktif çağdaki bu kadınların vücut kitle indeksleri ölçüldü, fertilite ve vücut kitle indekslerine göre; 12'si obez (VKİ≥25 kg/m²), 12'si nonobez (VKİ: 18.5-24.9 kg/m²) olmak üzere 24 infertil hasta ve kontrol grubunda ise 12'si obez (VKİ≥25 kg/m²), 12'si nonobez (VKİ: 18.5-24.9 kg/m²) olmak üzere 24 fertil kadın çalışmaya dâhil edildi. Tüm grubun (n=48) foliküler faz sırasında (âdetin 2/3. günü) en az 8 saatlik açlık sonrasında kandaki leptin hormon değerleri ölçüldü. Bulgular: Çalışmamıza dâhil edilen infertil grubun yaş ortalaması 27±5 iken, kontrol grubun yaş ortalaması 34±6 idi. Ortalama VKİ, infertil grupta 25,26±5,33 iken, kontrol grupta 26,16±5,26 idi. İnfertil grupta (n=24), leptin düzeyi ortalaması 1,015±0,284 ng/ml olarak değerlendirilirken, fertil grupta (n=24) leptin düzeyi ortalaması 0,937±0,150 ng/ml şeklinde ölçülmüştür. İnfertil ve fertil grupların leptin düzeyleri arasında istatistiksel olarak bir fark bulunamamıştır (p=0.398). Çalışma ve kontrol grubunda bulunan obez kadınlarda(n=24) leptin düzeyi ortalaması 0,961±0,154 ng/ml olarak değerlendirilirken, yine her iki çalışma ve kontrol grubuna ait non-obez kadınlarda (n=24) ise 0,991±0,287 ng/ml olarak ölçülmüştür. Obez ve non-obez grupların leptin düzeyleri arasında istatistiksel olarak bir fark bulunamamıştır (p=0.813). Obez gruptaki kadınlarda yapılan değerlendirmede infertil ve fertil bireylerin (n=24) leptin düzeyleri sırası ile 0,980±0,163 ve 0,941±0,149 ng/ml olarak ölçülmüş olup, değerler arasında istatistiksel olarak bir fark bulunamamıştır (p=0.514). Non-obez gruptaki kadınlarda yapılan değerlendirmede infertil ve fertil bireylerin (n=24) leptin düzeyleri sırası ile 1,049±0,374 ve 0,933±0,158 ng/ml olarak ölçülmüş olup arasında istatistiksel olarak bir fark bulunamamıştır (p=0.551). Sonuçlar: Çalışmamızda açıklanamayan infertil tanısı olan hastalarda ve fertil kadınlarda, serum leptin düzeyleri açısından istatistiksel bir fark izlenmedi. Obez ve non-obez olmaları bulguları değiştirmemiş olup bu grupların leptin düzeyleri arasında da istatistiksel olarak bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Comparison of the Serum Leptin Levels Among the Fertile Women and Women With Unexplained Infertilites Purpose: Determination of the leptin levels in the circulating of the women with unexplained infertilites, re-establish the relationship of those with the body weight then comparison with the leptin levels of the fertil women and to assess whether there is an indirect relationship between infertility and leptin, and if there is it contributes to fertility. Material and Method: Between December 2018 and May 2019, 24 patients with unexplained infertility who admitted to the Infertility/IVF Clinic and 24 fertile women admitted to the Gynecology Clinic for other benign reasons were included in the study. Body mass indexes of these reproductive age women were measured and according to their fertility and body mass index; obese (BMI ≥25 kg/m²) 12 patients, non-obese (BMI: 18.5-24.9 kg/m²) 12 patients, 24 infertile women were included in the study. In the control group, obese (BMI ≥25 kg/m²) 12 patients, non-obese (BMI: 18.5-24.9 kg/m²) 12 patients, was formed by 24 fertil women. During the follicular phase (day 2/3 of menstruation) of the whole group (n=48), blood leptin hormone levels were measured at least 8 hours after fasting. Results: While the mean age of the infertile group included in our study was 27±5, the mean age of the control group was 34±6. The mean BMI was 25.26±5.33 in the infertile group and 26.16±5.26 in the control group. In the infertile group (n=24), the mean leptin level was 1.015±0.284 ng/ml, while in the fertile group (n=24) the mean leptin level was 0.937±0.150 ng/ml. There was no statistically significant difference between leptin levels of infertile and fertile groups (p=0.398). The mean leptin level in the study and control groups was 0.961±0.154 ng/ml in obese women (n=24), while it was 0.991±0.287 ng/ml in non-obese women (n=24) in both study and control groups. There was no statistically significant difference between the leptin levels of the obese and non-obese groups (p=0.813). The leptin levels of infertile and fertile individuals (n=24) were measured as 0.980±0.163 and 0.941±0.149 ng/ml respectively in the obese women, and no statistically significant difference was found between the values (p=0.514). In the non-obese group, leptin levels of infertile and fertile individuals (n=24) were measured as 1,049±0,374 and 0,933±0,158 ng/ml, respectively, and no statistically significant difference was found (p=0.551). Conclusion: In our study, there was no statistically significant difference in serum leptin levels in unexplained infertile patients and fertile women. Obese and non-obese did not change the findings and there was no statistically significant difference between the leptin levels of these groups.