Kadınlarda fertilite ile serum iskemi modifiyealbumin düzeyi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between fertility and serum ischemia-modified albumin levels in women
- Tez No: 833979
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH İLHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Serum İskemi ModifiyeAlbümin, Fertilite, Açıklanamayan İnfertilite, Düşük Over Rezervi, Serum Ischemia ModifiedAlbumin, Fertility, Unexplained Infertility, Dımished Ovarian Reserve
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: İskemi modifiye albumin iskemi sonucu ortaya çıkan reaktif oksijen moleküllerinin albuminde meydana getirdiği bir modifikasyon ürünüdür. Çalışmamızda fertil ve infertil kadınların serumunda iskemi modifiye albumin düzeylerinde belirgin fark olup olmadığını, infertil kadınların over rezervinin değerlendirilmesinde iskemi modifiye albuminın tanısal etkisi olup olmadığını göstermeyi amaçladık Gereç ve Yöntem: 2023 yılında S.B.Ü İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine başvuran 18-40 yaş arası 90 sağlıklı fertil kadın kontrol grubu ile açıklanamayan infertilite tanılı 45 hasta ve düşük over rezervi tanılı 45infertil kadın çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılan hastaların serumunda iskemi modifiye albumin çalışılarak değerler kıyaslandı. Bulgular: DOR grubundaki bireylerin İMA ortalaması 0.96±0.06, Açıklanamayan İnfertil grubunda yer alan bireylerin İMA ortalaması 0.91±0.09, Fertil grubundaki bireylerin İMA ortalaması 0.87±0.20'dir. Gruplara göre İMA değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p=0.004). İMA değerleri bakımından grupların ikili karşılaştırmasında Fertil-DOR, Açıklanamayan İnfertil DORarasında anlamlı fark saptandı (p=0.006, p=0.015). DOR-Fertil gruplaması referans alınarak yapılan ROC analizi sonucunda İMA eğri altında kalan alanın (AUC=0.655) istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur (p=0.003). DOR-Fertil sınıflaması referans alınarak yapılan İMA değişkeninin kesim noktası (cut-off point) 0.953 olarak tespit edilmiştir. İMA için duyarlılık %66.70, seçicilik %64.40 olarak hesaplanmıştır DOR-Açıklanamayan İnfertil gruplaması referans alınarak yapılan ROC analizi sonucunda İMA eğri altında kalan alanın (AUC=0.687) istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur (p=0.002). DOR-Açıklanamayan İnfertil sınıflaması referans alınarak yapılan İMA değişkeninin kesim noktası (cut-off point) 0.954 olarak tespit edilmiştir. İMA için duyarlılık %64.40, seçicilik %73.30 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda DOR grubu ile fertil grup arasında ve açıklanamayan infertilite grubu ile fertil grup arasında istatistiksel anlamlı fark bulduk. Fertil kadınların serum İMA değeri DOR ve açıklanamayan infertil gruba göre daha düşük seviyede izlendi. Bu sonuçlar oksidatif stresin hücresel düzeydeki etkileriyle fertilite üzerinde olumsuz sonuçlara neden olduğunu destekler nitelikte bulduk
Özet (Çeviri)
Objective: Ischemia-modified albumin is a product of modification of albumin byreactive oxygen molecules resulting from ischemia. In our study, we aimed to show whether there is a significant difference in ischemia-modified albumin levels in the serum of fertile and infertile women and whether ischemia-modified albumin has a diagnostic effect in the evaluation of ovarian reserve in infertile women. Materials and Methods: In 2023, 90 healthy fertile women aged 18-40 years who were admitted to the Gynecology and Obstetrics Clinic of S.B.U Istanbul Training and Research Hospital were included in the study. 45 patients with unexplained infertility and 45 infertile women with low ovarian reserve were included in the study. Ischemia modified albumin was mes in the serum of the patients and the values were compared. Results: The mean IMA of the individuals in the DOR group was 0.96±0.06, the mean IMA of the individuals in the Unexplained Infertile group was 0.91±0.09, and themean IMA of the individuals in the Fertile group was 0.87±0.20. A statistically significant difference was found in terms of IMA values according to the groups (p=0.004). In the pairwise comparison of the groups in terms of IMA values, a significant difference was found between Fertile-DOR and Unexplained Infertile DOR (p=0.006, p=0.015). As a result of the ROC analysis performed with reference to the DOR-Fertile grouping, it was found that the area under the curve of IMA (AUC=0.655)was statistically significant (p=0.003). The cut-off point of the IMA variable based on the DOR-Fertile classification was 0.953. Sensitivity and selectivity for IMA were calculated as 66.70% and 64.40%, respectively. As a result of the ROC analysis performed with reference to the DOR-Unexplained Infertile grouping, it was found thatthe area under the curve (AUC=0.687) of IMA (Absu) was statistically significant (p=0.002). The cut-off point of the IMA variable based on the DOR- Unexplained Infertile classification was found to be 0.954. Sensitivity and selectivity for IMA were calculated as 64.40% and 73.30%. Conclusion: In our study, we found statistically significant differences between theDOR group and the fertile group and between the unexplained infertility group and thefertile group. The serum IMA value of fertile women was lower than that of DOR and unexplained infertile group.We found that these results support that oxidative stress causes negative consequences on fertility through its effects at the cellular level.