Günümüz resim sanatında toplumsal hareketlilik ve kaos
Social mobility and chaos in modern painting art
- Tez No: 615315
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL BATIRBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İnsan, Kaos, Toplum, Resim, Sanat, Human, Chaos, Society, Painting, Art
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Tez kapsamında toplumsal olaylar ve savaşın tahribatlarını Dünya sanatında ve Türk resim sanatında konu olarak irdelenmiş sanatçıların yankı bulan resim sanatının en önemli eserleri incelenmiştir. Tezde toplumsal olayların sanatsal niyetle yapılan müdahalelerin kavramsal boyutu incelenmiş; onların nasıl bir sanat eseri haline dönüştüğü sorgulanmıştır. Tezin amacı; savaş yaşanırken ve savaş sonrasında resim sanatında ulaşılan nokta, bölgesel ve kitlesel yıkım tehdidine karşı duyulan endişenin korku ve kader imgeleri aracılığıyla anlatıldığı resimlerdir. Önemli sanat eserlerinde genelde işlenen insanın içinde bulunduğu olumsuz koşullar ve bu koşullara karşı kazanılan zafer olmuştur. Konu kapsamında Dünya'da ve Türkiye'de uygulanmış örnekleri saptayarak derinlemesine incelenmektedir. Tez süresince konuyla ilgili yapıtlar meydana getirilmiş ve bunların kavramsal çerçevesini ortaya koymaya çalışılmıştır. İlk bölümde Dünya Resim sanatının toplumsal yönelik çalışan sanatçılar mevcuttur. Tezin ikinci bölümünde Realizm konu başlığı ile Türkiye'de sanat hareketlerinin Türk resim sanatına etkilerini düşünceleriyle yaşamın gerçeklerine duyarlı sanatçılar seçilmiştir. Tezin yöntem kuramsal ve uygulamalı olarak iki boyutludur. Önce konuyla ilgili nesnel veriler saptanarak belli bir bağlamda metin oluşturulmuştur. Sonra tez sahibi olarak uygulamalar gerçekleştirilerek ve kavramsal çerçevesi, teknik malzeme gibi açılardan irdelenmiştir. Son bölümde ise resim sanatı bağlamında tuvale yapılmış her türlü müdahaleyi odağa alan konumun kapsadığı bağlamların irdelenmesiyle resim sanatı yapan sanatçıların araştırılıp çalışmalarının kayıt altına alınması ve yapılmış olan uygulamalarla kişisel anlatım dilini tematik, düşünsel, biçimsel yönlerini ortaya çıkarmak ve argümanların incelemesi neticesinde uygulanan açıklamalardan oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
Social events and war devastations in art of World and Turkey and artist's most extensive known and supreme works in fine arts have been examined with in my thesis. In this thesis, the cognitive dimension of the interventions made with artistic intent of social events has been analyzed; it has been interrogated how they shaded into pieces of art. The aim of this thesis is; to portray the point reached in the art of painting during and after the war which demonstrates anxiety about threat of regional and mass destruction explained through the images of fear and fate. In substantial works of art is largely approached the negative conditions of the human being and the triumph against these circumstances. Samples implemented in World and Turkey is appraisingly prospected within matters. Throughout the thesis, related works occurred and their conceptual frameworks were tried to be put onwards. Initially, artists aimed at World Painting social arts are presented. The second part of the thesis represents Turkish artists who are about the art movement of Realism in Turkey with the Turkish art of painting effects to real life. Method of this thesis is dimensioned into two parts, Theoretical and Practical. Primarily, objective data were determined and texts were created in a certain context. Then, as the thesis owner, implementations have been carried out and conceptual frameworks have been examined with technical materials. In the last part of the study, by analyzing the contexts that focus on all kinds of intentions made on the canvas in the bundle of painting, researching and recording the artists who made the art painting and chaining the works of them and revealing the thematic, intellectual and formal aspects of the personal expression language and the explanations applied as a result of the examination of the arguments.